Nie samą Astrą człowiek żyje - wędzarnia by KaMYk
- KaMYk
- Posty: 5377
- Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
- Imię: Krzysztof
- Auto: Dodge Charger R/T
- Silnik: 5,7 V8 HEMI
- Rocznik: 2014
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Wdzięczny: 12 razy
- Pomocny: 132 razy
- Kontakt:
Nie samą Astrą człowiek żyje - wędzarnia by KaMYk
Ponieważ zdarzyło mi się w życiu wybudować jedną wędzarnię, która od 7 lat z powodzeniem mi służy, oraz wykonałem już trochę wędlin, to postanowiłem się tą wiedzą podzielić, a może także ktoś z klubu ma podobne hobby i coś mi podpowie.
Zapraszam do wymiany doświadczeń w tym temacie o wędzarniach i wyrobach
Na początek prezentacja mojej wędzarni, stanowi ona jedną z 8 ścian altany w ogrodzie. Jest wymurowana z cegły szamotowej oraz klingierowej. Palenisko stanowi piec żeliwny typu "koza" Dlaczego piec? Raz, że wędzarnia pełni tez funkcje suszarki do grzybów i owoców i potrzebowałem ciepłego powietrza a nie tylko spalin, a dwa to małe palenisko kozy oraz doskonała regulacja ciągu w piecyku pozwala na optymalizację zużycia drewna
Dwa zdjęcia z budowy dla pobudzenia wyobraźni:
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
Natomiast wszystkie zdjęcia z budowy, od podstaw, czyli fundamentu po komin są dostepne na dysku google w podanym linku:
[External Link Removed for Guests]
Wędzarnia od projektu po wykonanie jest mojego autorstwa. Dobór materiałów, wyposażenia, sposobu opalania był poprzedzony gruntowną lekturą na forach wędzarniczych i literatury fachowej z tego zakresu.
Zapraszam do dyskusji
Zapraszam do wymiany doświadczeń w tym temacie o wędzarniach i wyrobach
Na początek prezentacja mojej wędzarni, stanowi ona jedną z 8 ścian altany w ogrodzie. Jest wymurowana z cegły szamotowej oraz klingierowej. Palenisko stanowi piec żeliwny typu "koza" Dlaczego piec? Raz, że wędzarnia pełni tez funkcje suszarki do grzybów i owoców i potrzebowałem ciepłego powietrza a nie tylko spalin, a dwa to małe palenisko kozy oraz doskonała regulacja ciągu w piecyku pozwala na optymalizację zużycia drewna
Dwa zdjęcia z budowy dla pobudzenia wyobraźni:
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
Natomiast wszystkie zdjęcia z budowy, od podstaw, czyli fundamentu po komin są dostepne na dysku google w podanym linku:
[External Link Removed for Guests]
Wędzarnia od projektu po wykonanie jest mojego autorstwa. Dobór materiałów, wyposażenia, sposobu opalania był poprzedzony gruntowną lekturą na forach wędzarniczych i literatury fachowej z tego zakresu.
Zapraszam do dyskusji
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, 10:20 przez KaMYk, łącznie zmieniany 1 raz.
- zanka112
- Posty: 82
- Rejestracja: 29 lip 2016, 22:00
- Imię: Żaneta
- Auto: Astra J
- Silnik: 1.7 CDTi
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
- KaMYk
- Posty: 5377
- Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
- Imię: Krzysztof
- Auto: Dodge Charger R/T
- Silnik: 5,7 V8 HEMI
- Rocznik: 2014
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Wdzięczny: 12 razy
- Pomocny: 132 razy
- Kontakt:
he he, dzieki, ale wrażenie to dopiero się robi po skosztowaniu
[External Link Removed for Guests]
może będzie kiedyś okazja, np. 05-08 na naszym zlocie, co Rogal organizuje
[External Link Removed for Guests]
może będzie kiedyś okazja, np. 05-08 na naszym zlocie, co Rogal organizuje
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, 12:17 przez KaMYk, łącznie zmieniany 1 raz.
- zanka112
- Posty: 82
- Rejestracja: 29 lip 2016, 22:00
- Imię: Żaneta
- Auto: Astra J
- Silnik: 1.7 CDTi
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Kamyk- już mnie tym kupiłeś! Z chęcią bym spróbowała. Jak ja uwielbiam takie specjały. Wygląda niesamowicie.
No, ale nie mów, że chleb również sam pieczesz?
Zdjęcie jest takie, że teraz będzie za mną to wszystko chodzić.
No, ale nie mów, że chleb również sam pieczesz?
Zdjęcie jest takie, że teraz będzie za mną to wszystko chodzić.
- KaMYk
- Posty: 5377
- Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
- Imię: Krzysztof
- Auto: Dodge Charger R/T
- Silnik: 5,7 V8 HEMI
- Rocznik: 2014
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Wdzięczny: 12 razy
- Pomocny: 132 razy
- Kontakt:
Chleb piecze moja żona, już ponad 3 lata, odkąd zadobyliśmy od góralki z Bukowiny Tatrzańskiej zakwas, który u nich w rodzinie jest od pokoleń bez przerwy rozmnażany.
Siła tego zakwasu jest niesamowita, każdy chleb na nim wyrośnie.
Nawet w chłodne dni. Nawet jak jest w lodówce, to widać jak pracuje
Ogóreczki kiszone na zdjęciu, to też wyrób żony i to już tegoroczny, ogórki były nastawione 06-06, a zdjęcie jest z 09-06, także świeżutkie, 3 dniowe, małosolne
Siła tego zakwasu jest niesamowita, każdy chleb na nim wyrośnie.
Nawet w chłodne dni. Nawet jak jest w lodówce, to widać jak pracuje
Ogóreczki kiszone na zdjęciu, to też wyrób żony i to już tegoroczny, ogórki były nastawione 06-06, a zdjęcie jest z 09-06, także świeżutkie, 3 dniowe, małosolne
- zanka112
- Posty: 82
- Rejestracja: 29 lip 2016, 22:00
- Imię: Żaneta
- Auto: Astra J
- Silnik: 1.7 CDTi
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Nie masz serca!! Kamyk a lubicie gości? Z chęcią bym się wprosiła . Idealnie. To co mówisz to mój świat (A że lubię jeść to moim światem jest jedzenie ).
- zanka112
- Posty: 82
- Rejestracja: 29 lip 2016, 22:00
- Imię: Żaneta
- Auto: Astra J
- Silnik: 1.7 CDTi
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Kamyk ty uważaj, bo mi się zrobi po drodze do Was .
- KaMYk
- Posty: 5377
- Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
- Imię: Krzysztof
- Auto: Dodge Charger R/T
- Silnik: 5,7 V8 HEMI
- Rocznik: 2014
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Wdzięczny: 12 razy
- Pomocny: 132 razy
- Kontakt:
zanka112, ja się nie wystraszę
poważnie piszę, zapraszamy, tylko jeden warunek, bez niespodzianki, musimy wiedzieć.
Są dwa powody dlaczego raz to po prostu może nas nie być, zwłaszcza w weekendy
a dwa to muszę się przygotować ze smalcem o ile wędliny sa praktycznie cały czas dostepne w lodówce, to smalec jest okazjonalnie, choć dobry, to nie jest to jednak codzienne jedzenie
Także chcesz, pisz na PW i możemy się umawiać zaprosimy jeszcze Rogala, zrobimy mini spota
poważnie piszę, zapraszamy, tylko jeden warunek, bez niespodzianki, musimy wiedzieć.
Są dwa powody dlaczego raz to po prostu może nas nie być, zwłaszcza w weekendy
a dwa to muszę się przygotować ze smalcem o ile wędliny sa praktycznie cały czas dostepne w lodówce, to smalec jest okazjonalnie, choć dobry, to nie jest to jednak codzienne jedzenie
Także chcesz, pisz na PW i możemy się umawiać zaprosimy jeszcze Rogala, zrobimy mini spota
-
- Posty: 33
- Rejestracja: 23 mar 2016, 22:51
- Imię: Cezary
- Auto: Astra J
- Województwo: śląskie
- Lokalizacja: Częstochowa
Kamyk, będziesz miał chyba więcej i częściej gości, ja też się piszę na wasze specjały [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka