Wymiana radaia CD na CDMP3 w Astrze H

porady, informacje dotyczące sprzętu car audio
Awatar użytkownika
kubuspuchatek9

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2019, 11:18
Imię: Łukasz
Auto: Astra H
Rocznik: 2005
Województwo: dolnośląskie

Wymiana radaia CD na CDMP3 w Astrze H

#1

Nieprzeczytany post autor: kubuspuchatek9 » 04 paź 2019, 11:20

Witam

Temat już był wałkowany, próbuję znaleźć konkretną odpowiedź na forum, ale nie mogę więc zdecydowałem się zadać pytania tu...

Mam w mojej astrze 1,8 z 2005r. radio CD+TID, chciałbym wymienić je na ciut lepsze, czyli CD MP3 + BID (w celu słuchania płyt z mp3). Dodam że mam sterowanie w kierownicy. Wiem że muszą być sparowane lub wylogowane. Znalazłem na allegro aukcje gdzie sprzedają wyciągnięte z JEDNEGO auta radio+wyświetlacz. Z tego co się orientuję to nie będzie problemu z kodowaniem jeśli podmienię komplet (radio+wyświetlacz).

Pytania są następujące:
1) czy podmiana całego kompletu wiąże się z jakimiś przeróbkami, czy wystarczy tylko wyjąć i włożyć w to miejsce nowe?
2) czy będzie działał dalej komputer, zegarek, termometr ? (teraz mogłem wejść w ukryte parametry auta poprzez przytrzymaniu przycisku chyba BC i przełączając przy wyświetlaczu)?
3) na aukcjach nie piszą czy to BID czy GID - więc jeśli przez przypadek kupie sparowane radio z GID, czy jest to jakiś problem/utrudnienie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
deodekabokat

Astro-maniak
Posty: 428
Rejestracja: 25 lut 2014, 9:42
Imię: Grzegorz
Auto: Astra H
Silnik: Z18XE ?KM 300kkm
Rocznik: 2005
Województwo: podlaskie
Wdzięczny: 3 razy
Pomocny: 8 razy

#2

Nieprzeczytany post autor: deodekabokat » 04 paź 2019, 22:51

Mam wylogowane CD30Mp3. Więc zalogujesz do swojego bez problemu. Wyświetlacza nie będziesz musiał ruszać i pruc deski.
Radio jest sprawne. Wymieniłem bo chciałem mieć aux

Awatar użytkownika
marwisn

Moderator Techniczny
Posty: 4579
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 10 razy
Kontakt:

#3

Nieprzeczytany post autor: marwisn » 05 paź 2019, 7:33

Najlepiej jakbyś kupił komplet radio z wyświetlaczem wylogowane lub z kodem car pass.

Możesz kupić niewylogowany zestaw z innego auta bez kodu CP i po włożeniu do Twojego bedzie działał jest jednak kilka "ale".

By komputer BC (dla wyświetlacza BID/GID) wskazywal poprawne wartości (spalanie, zasięg) musi mieć ustawiony indeks pod konkretny silnik. Inaczej bedzie pokazywał bzdury.

Jeżeli konfiguracja zapisana w radiu i wyświetlaczu będzie inna niż w Twoim aucie (a na 90% będzie) to będziesz łapał błędy z sieci CAN auta.

Ja bym szukał CD70 z GID'em. Dołożysz 100 pln, a dostaniesz zauważalnie lepszą jakość dźwięku i jak się trafi to i aux'a. Wylogowane lub z kodem. Wtedy wylogujesz i zaprogramujesz sobie sam op-com'em.

Wymiana nie jest skomplikowana. Jest masa filmów na YT. Ostanio przekładka całości w aucie klienta zajęła mi 10 minut. Jak to robisz pierwszy raz to max pół godzinki.

Uważaj na radia z corsy i vectry. Mają inny panel czołowy (z przełamaniem). Pasować i działać będą, ale dziwnie to wygląda po montażu.
DO - AF - ZA - AH - AK - SL

Obrazek

Awatar użytkownika
kubuspuchatek9

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2019, 11:18
Imię: Łukasz
Auto: Astra H
Rocznik: 2005
Województwo: dolnośląskie

#4

Nieprzeczytany post autor: kubuspuchatek9 » 08 paź 2019, 13:13

Ok, czyli po podmianie i tak zachodzi potrzeba uzupełnienia danych. Sama podmiana jest rzeczywiście banalna (są filmiki YT)

Nie wspomniałem jeszcze że mam gaz w aucie, więc w sumie ta 3 linijka na BID nie jest mi potrzebna, bo komputer i tak nie będzie pokazywał właściwych danych więc chyba dla ułatwienia sprawy zrobię podmiankę tylko samego radia.

Gdybym skorzystał z propozycji i kupił WYLOGOWANE cd30mp3 i chciał włożyć do mojej astry zamiast mojego cd30, to czy zachodzi potrzeba wylogowywania/logowania zamontowanego w mojej astrze wyświetlacza TID i łączenia go z zakupionym wylogowanym radiem, czy nie i tylko zamienię i będzie działało (ew. uzupełnię dane auta) ?

Pytam bo znalazłem magika (elektronika do podmiany) w moim mieście i mówi mi że mam kupić radio wylogowane ale z oryginalnym kodem bo musi sparować z moim wyświetlaczem, a z kolei gościu z allegro (co ma wylogowane radia) że nie potrzeba tego kodu.

Dodam że ja nie mam kodu od swojego auta (sprowadzone z Niemiec).

Awatar użytkownika
deodekabokat

Astro-maniak
Posty: 428
Rejestracja: 25 lut 2014, 9:42
Imię: Grzegorz
Auto: Astra H
Silnik: Z18XE ?KM 300kkm
Rocznik: 2005
Województwo: podlaskie
Wdzięczny: 3 razy
Pomocny: 8 razy

#5

Nieprzeczytany post autor: deodekabokat » 08 paź 2019, 13:19

Faktycznie magik.
Radio nie ma kodu i car pass z zakupionego auta nie przyda ci się do zalogowania radia w tym samochodzie.
Radio jest parowane z wyświetlaczem. Wylogowanie oznacza wyłączenie funkcji antykradziezowej i rozparowanie z wyswietlaczem. Żeby działało w twoim samochodzie musisz je zalogować tzn sparowac z twoim wyswietlaczem czyli aktywować funkcje antykradziezową. Tzn bez tej aktywacji działać będzie ale co chwile będzie w głośnikach piszczalo. Można oglupieć.

W blaupunkcie pomiędzy VC a ah panel przekreca się poprzez 4 wkręty torx na boku panelu i nie ma z tym żadnego problemu dla dziecka nawet. To trochę rozszerza zakres poszukiwań

Awatar użytkownika
marwisn

Moderator Techniczny
Posty: 4579
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 10 razy
Kontakt:

#6

Nieprzeczytany post autor: marwisn » 08 paź 2019, 22:46

kubuspuchatek9 pisze:
08 paź 2019, 13:13
Gdybym skorzystał z propozycji i kupił WYLOGOWANE cd30mp3 i chciał włożyć do mojej astry zamiast mojego cd30, to czy zachodzi potrzeba wylogowywania/logowania zamontowanego w mojej astrze wyświetlacza TID i łączenia go z zakupionym wylogowanym radiem, czy nie i tylko zamienię i będzie działało (ew. uzupełnię dane auta) ?
Nie będzie działać.

W swoim wyświetlaczu będziesz miał zapisany CP auta, a w nowym radiu nie będzie kodu (tzw. "stan dostawy"). Dostaniesz migający komunikat na wyświetlaczu i pikanie z głośników.

Zorganizuj car pas do swojego auta. Dwa wyjścia :
1. Podjechać do ASO gdzie wygenerują CP na podstawie VIN'u (w Poznaniu to kosztuje 100 pln)
2. Znaleźć magika co odczyta CP z modułu (tu cena zależna od widzimisię magika)
DO - AF - ZA - AH - AK - SL

Obrazek

ODPOWIEDZ