Wzmacniacz antenowy, wzmocnienie odbioru stacji radiowych

porady, informacje dotyczące sprzętu car audio
Awatar użytkownika
slivka91

Astro-maniak
Posty: 288
Rejestracja: 07 lis 2012, 13:22
Imię: Łukasz
Auto: Škoda Superb '03/Audi 80 B4 '95
Silnik: AVF/1Z
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Laskowice
Kontakt:

Wzmacniacz antenowy, wzmocnienie odbioru stacji radiowych

#1

Nieprzeczytany post autor: slivka91 » 08 kwie 2013, 10:22

Witam. Czy jest może coś takiego jak wzmacniacz antenowy albo jakiś sposób na spore polepszenie odbioru stacji radiowych??
Pytam z ciekawości ale jeśli taki sposób byłby to i pokusiłbym się za rezanie od razu ;) Więcej stacji na szerszą skalę. ;) Na kujawach popisu z radiem nie ma. W Świeciu to i Wawa Torun złapie a parę kilometrow ze Świecia na północ RMF Maxxx coś tam odbiera. No i głównie na odbiór Maxxxa, Wawy i Złote Przeboje bym się nastawił ale i inne opcje też bym widział.
Było:
- Astra F HB 5d '93 C16SE
- Audi 80 B4 ABK '92 sedan
- Vectra B '97 X20DTL sedan
- Astra F HB 3d '96 X16SZ
- Ford Focus MK1 3D '99 1.8 115KM
Jest:
- Vectra B '99 X20XEV sekwencja sedan
- Audi 80 B4 '95 1Z Avant

milo168

Astro-maniak
Posty: 65
Rejestracja: 09 maja 2012, 18:43
Imię: Miłosz
Auto: Astra F kombi, Vectra B sedan
Silnik: X17DTL, X16XEL
Województwo: małopolskie
Lokalizacja: Andrychów

#2

Nieprzeczytany post autor: milo168 » 08 kwie 2013, 20:14

Jest coś takiego ;) Fabrycznie montowane w Vectrach ;) w astrze się jeszcze nie spotkałem. zrób większą antenę i powinno lepiej odbierać ;)

Awatar użytkownika
slivka91

Astro-maniak
Posty: 288
Rejestracja: 07 lis 2012, 13:22
Imię: Łukasz
Auto: Škoda Superb '03/Audi 80 B4 '95
Silnik: AVF/1Z
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Laskowice
Kontakt:

#3

Nieprzeczytany post autor: slivka91 » 09 kwie 2013, 7:22

No bata CB to nie zamierzałbym zakładać :D Wolałbym bardziej dyskretnie. Obecnie bata mam na maxa wystawionego i już moje oczy boli taki widok :/ No ale cóż jak chcę słuchać radia bat w górę. ;)
Było:
- Astra F HB 5d '93 C16SE
- Audi 80 B4 ABK '92 sedan
- Vectra B '97 X20DTL sedan
- Astra F HB 3d '96 X16SZ
- Ford Focus MK1 3D '99 1.8 115KM
Jest:
- Vectra B '99 X20XEV sekwencja sedan
- Audi 80 B4 '95 1Z Avant

Awatar użytkownika
aaliyah

Astro-maniak
Posty: 183
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:07
Imię: Bartek
Auto: Astra J COSMO
Silnik: 1.7 CDTI 125KM
Województwo: wielkopolskie

#4

Nieprzeczytany post autor: aaliyah » 17 sty 2014, 19:52

W mojej Astrze H kombi też jest problem z odbiorem stacji radiowych. Ledwo co odbiera RMF czy ZET gdzie w corsie żony są nawet lokalne stacje. Irytujące to jest zwłaszcza gdy jadę dalej i nie mogę znaleźć żadnej stacji. Ktoś miał taki problem może bo na forum nic nie mogę znaleźć. Z góry dziękuje za odpowiedzi

elektron1234

Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 lip 2011, 10:42
Imię: Stachu
Auto: Astra H
Silnik: 1,6 16V Twinport
Lokalizacja: Rzeszów

#5

Nieprzeczytany post autor: elektron1234 » 17 sty 2014, 20:11

Witam
Sprawdz odlaczajac wtyczke od anteny pod podsufitka i podlaczajac w gniazdo kawalek przewodu zakonczonym cienka igla Ustaw "slaba" stacje i sprawdz Trzeba to robic delikatnie zeby tapicerki nie polamac Mozesz odgiac tapicerke max ok 5-7cm
[Reklama towarów i usług jest zabroniona]

Awatar użytkownika
radek_n1

Klubowicz AKP
Posty: 760
Rejestracja: 19 maja 2012, 17:58
Imię: Radek
Auto: Astra h kombi
Silnik: 1.6 105KM + LPG
Województwo: podlaskie
Lokalizacja: Czyżew

#6

Nieprzeczytany post autor: radek_n1 » 18 sty 2014, 0:13

Ja nie mam takiego problemu, radio gra dobrze, no czasami tylko przerywa ale w garażu więc to się nie liczy. Posiadam radio CD30MP3. Teraz przejdźmy do meritum pytania, tak jest wzmacniacz do radia, np coś takiego, brat zamontował podobny w seacie no i daje radę. Wcześniej radia nie dało się słuchać, a po zamontowaniu wzmacniacza odbiera czasem radio, którego ja nie ściągam. Ten wzmacniacz który podałem jest przykładowy, nie kupuj przed sprawdzeniem sprzedającego, co by mi ludzie głowy nie urwali.

Vercyngetoryx

Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 04 sty 2014, 11:11
Auto: Astra rdza
Silnik: 1,2
Województwo: łódzkie

#7

Nieprzeczytany post autor: Vercyngetoryx » 20 sty 2014, 10:44

ja proponowal bym wpierw sprawdzenie stanu kabla do anteny
bardzo duza ilosc klientow przyjezdzajaca na taka usluge ma przetarty badz zagnieciony rdzen kabla
zanim zaczniecie cos takiego montowac wpierw upewnicie sie o stan kabla

Awatar użytkownika
jackmilawa

Astro-maniak
Posty: 164
Rejestracja: 22 paź 2011, 18:19
Imię: Jacek
Auto: Astra H Caravan
Silnik: Z16XER+LPG
Województwo: pomorskie
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

#8

Nieprzeczytany post autor: jackmilawa » 21 sty 2014, 19:38

Ja też mam problem z odbiorem stacji :( Przy odrobinie szczęścia odbiera mi z dwie stacje a w służbowej Kii Picanto :x :x nie jestem ich w stanie zliczyć. To mnie dopiero dobija. Na wiosne będę zdejmował podsufitke więc będzie możliwośc sprawdzenia stanu kabla.
,,Niech MOC będzie z Tobą,,

Awatar użytkownika
aaliyah

Astro-maniak
Posty: 183
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:07
Imię: Bartek
Auto: Astra J COSMO
Silnik: 1.7 CDTI 125KM
Województwo: wielkopolskie

#9

Nieprzeczytany post autor: aaliyah » 22 sty 2014, 12:17

Kolego radek a powiedz mi gdzie to montować ? wyciągnąć radio i tam czy przy antenie ale nie wiem czy tam sie wcisnie pod posufitke.

Awatar użytkownika
radek_n1

Klubowicz AKP
Posty: 760
Rejestracja: 19 maja 2012, 17:58
Imię: Radek
Auto: Astra h kombi
Silnik: 1.6 105KM + LPG
Województwo: podlaskie
Lokalizacja: Czyżew

#10

Nieprzeczytany post autor: radek_n1 » 22 sty 2014, 16:49

Jeśli oczywiście rdzeń kabla antenowego jest cały tak jak pisali pisali przedmówcy to wzmacniacz montujesz w radio, jako przedłużenie anteny.

ODPOWIEDZ