Nie działa prędkościomierz i świeci się Check Engine

Awatar użytkownika
AstraMazury

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2019, 10:10
Auto: Astra F
Województwo: warmińsko-mazurskie

Nie działa prędkościomierz i świeci się Check Engine

#1

Nieprzeczytany post autor: AstraMazury » 22 wrz 2019, 10:28

Witam serdecznie

Problem pojawił się dzisiaj, w mojej Astrze F, rok 1997, silnik 1.4 nie działa prędkościomierz, nie nabija kilometrów, jedyne co działa to obrotomierz i kontrolki przy zapłonie się pojawiają. Po 2 min jazdy, pojawia się Check Engine, i jak hamuje np. przed skrzyżowaniem z redukcją biegów, to auto gaśnie, przy małej prędkości też gaśnie. Po odpaleniu silnika znowu na parę minut jest OK, ale po pojawieniu się kontrolki silnik znowu gaśnie. Proszę o podpowiedź co należy wymienić aby rozwiązać problem :)

Dodam że wczoraj jeździłem po wyboistej szutrowej drodze (jakbyś jechał po tarce), co powodowało nawet przy minimalnej prędkości drgania całego samochodu, dziś rano wsiadłem, ujechałem może 3 km i zobaczyłem że licznik zdechł a potem pojawił się Check Engine.

Awatar użytkownika
Digyl

Astro-maniak
Posty: 1574
Rejestracja: 18 sie 2017, 17:39
Imię: Marcin
Auto: Astra f 1994 1.4nz
Silnik: 14nz
Województwo: mazowieckie
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 11 razy

#2

Nieprzeczytany post autor: Digyl » 22 wrz 2019, 12:32

Musisz zobaczyć linkę prędkościomierza bo impulsator/czujnik prędkości pojazdu który jest w zegarach nie daje sygnału do ECU, a jest to potrzebne do hamowania silnikiem i sterowania zapłonem i ogólnie być musi.

Takie właśnie objawy że gaśnie itp.

Check się zapala też z tego powodu. (czujnik prędkości pojazdu brak sygnału ) i właśnie tak po dłuższej chwili.
Możesz sprawdzić błędy ale to raczej to.

Jak prędkościomierz leży i nie nabija przebiegu to raczej linka ew. ślimak w skrzyni ale może i coś w zegarach, był temat, to w ogóle stary temat w AF i jest tego sporo i jak wyjąć zegary też jest.
Jak jest dobrze to jest dobrze
Jak jest źle to jest źle
Jak jest rdza, najgorzej
Jak wybrałeś złą drogę, zawsze można zawrócić...
Digyl.

Awatar użytkownika
AstraMazury

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2019, 10:10
Auto: Astra F
Województwo: warmińsko-mazurskie

#3

Nieprzeczytany post autor: AstraMazury » 22 wrz 2019, 16:21

A tą linkę to gdzie mam zobaczyć, jak rozbiore licznik to za licznikiem będzie widać ? I czy tą linkę można profilaktycznie wymienić ? Czytałem że moze być wadliwy czujnik prędkościomierza.

Awatar użytkownika
Digyl

Astro-maniak
Posty: 1574
Rejestracja: 18 sie 2017, 17:39
Imię: Marcin
Auto: Astra f 1994 1.4nz
Silnik: 14nz
Województwo: mazowieckie
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 11 razy

#4

Nieprzeczytany post autor: Digyl » 22 wrz 2019, 17:01

Linka idzie od zegarów na skrzynie biegów

Jak Ci nie kręci przebiegu który jest czysto mechaniczny to bankowo coś z linką.

Co i jak dokładnie zrobić jest i tu na Forum i w necie nawet poradnik jak wymienić linkę.
Jak jest dobrze to jest dobrze
Jak jest źle to jest źle
Jak jest rdza, najgorzej
Jak wybrałeś złą drogę, zawsze można zawrócić...
Digyl.

ODPOWIEDZ