Temperatura pracy silnika 1.4 Twinport.

Awatar użytkownika
Automat

Astro-maniak
Posty: 2401
Rejestracja: 06 gru 2015, 13:06
Imię: Jan
Auto: Astra H CARAVAN
Silnik: Z18XE,125 KM,229k km
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Piła
Wdzięczny: 4 razy
Pomocny: 5 razy

Re: Temperatura pracy silnika 1.4 Twinport.

#11

Nieprzeczytany post autor: Automat » 10 cze 2019, 12:18

Jeśli różnica jest mniej więcej "liniowa"(=proporcjonalna),to wystarczy sobie wyliczyć korektę i do NIKOGO nie ma potrzeby jechać.Podobie jest ze wskazaniami zużucia benzyny pokazywanymi przez komputer np. jadąc na benzynie i LPG.Trochę pracy,a korektę da się wyliczyć i możesz sobie wskazania korygować.Nic lepszego na etap przejściowy nie wydumasz.

marcin 1980

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 18 sty 2012, 22:08
Imię: marcin
Auto: astra
Silnik: Z1.4XEP
Województwo: łódzkie
Lokalizacja: sieradz

#12

Nieprzeczytany post autor: marcin 1980 » 10 cze 2019, 17:38

Właśnie to nie jest takie proste
jak by ta różnica była taka sama jak np. na zegarach 75"C a na kompie 14 "C więcej = 89"C to wystarczy sobie dodać a paradoks polega na tym że jak wskazuje zegar 75"C to komp 75"c a gdy ma zegar 80"C to komp 85"c , jak zegar 88"c to komp 95:C , zegar 91"C to komp 105 i start wiatraka chłodnicy .
Czym temperatura rośnie tym przekłamanie jest większe. Sam nie wiem jak to się dzieje na silniku jest jeden czujnik temperatury , no to wskazania powinny być takie same .a jak pojechałem w pare miejsc do elektryków samochodowych to odp. { tak ma być } , albo { nie wiem }. mam astre od nowości z salonu

Awatar użytkownika
Sivvy

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2018, 8:19
Imię: Marcin
Auto: Astra G
Silnik: Z14xep
Województwo: lubelskie

#13

Nieprzeczytany post autor: Sivvy » 10 cze 2019, 20:34

Miałem Leona i tam zgłębiałem temat i podejrzewam że tu jest podobnie, otóż wskaźnik temperatury porusza się według wykresu i nie jest to wykres liniowy a bardziej logarytmiczny. Gdyby odczytać oprogramowanie licznika i wiedzieć w których komórkach jest to zapisane to można to zmienić.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka


marcin 1980

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 18 sty 2012, 22:08
Imię: marcin
Auto: astra
Silnik: Z1.4XEP
Województwo: łódzkie
Lokalizacja: sieradz

#14

Nieprzeczytany post autor: marcin 1980 » 12 cze 2019, 9:52

Możliwe że da się to zrobić ale w mojej okolicy nikogo nie znam kto ma takie możliwości i wiedzę . NA laptopie są dwie pozycje temperatura cieczy chłodzoncej 104 i wyświetlona temperatura cieczy chłodzocej 91
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ