Astra H 1.6 2008 - Klekotanie Silnika.

Awatar użytkownika
Mofades

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 kwie 2015, 10:50
Imię: Damian
Auto: Astra H 1.6
Województwo: Zagranica - UE
Lokalizacja: Szkocja

Astra H 1.6 2008 - Klekotanie Silnika.

#1

Nieprzeczytany post autor: Mofades » 19 kwie 2015, 10:57

Witam wszystkich po raz pierwszy!

Jestem kompletnie zalamany, mieszkam w Szkocji kupilem Opla Astre H 2008 1.6 , przebieg autka to 60.000 mil.
Po wstepnych ogledzinach samochodu stwierdzilem ze jest ono w calkiem dobrym stanie (porownujac je do tego co oferuja sprzedawcy/handlowcy. Nie widze zadnych wyciekow w silniku, silnik nie byl myty, widac ze byl uzywany, kupilem.

Sam motor pracuje rowno, bez przerw, lecz gdy wyjade na dluzsza trase powiedzmy autostrada 20minut non stop, zjade z autostrady to silnik na luzie (na przyklad na swiatlach) klekocze jak disel! Klekotanie to ustaje na pare sekund i znowu zaczyna klekotac, nie przestaje klekotac lecz ustaje tylko na pare sekund i nie jest to w okreslonym zakresie czasu, ale wydaje mi sie ze silnik klekocze jak porzadnie sie nagrzeje, choc to tylko moje spostrzezenie.
Bo na zimnym gdy go zapalam z rana i przykladowo pojade do sklepu, to bedzie chodzil perfecyjnie.

Po otwarciu maski faktycznie slychac klekot, klekot jest najbardziej slyszalny w kabinie jezeli autko mamy na luzie, jezeli jedziemy juz praktycznie jest nieslyszalny lecz mozna go rozpoznac nawet w czasie jazdy jesil sie przysluchamy.

Za autko troszke zaplacilem, i teraz zamartwiam sie co z tym fantem zrobic, i co to jest, auto mam dopiero 2 dni, zwrocic auta na pewno chyba juz nie moge (kupione od prywatnego czlowieka). On sie upiera ze wszystko jest OK i ze autem jezdzil po calej Szkocji i Angli,

Nagram dzisiaj filmik jesli mi sie uda i dorzuce do konwersacji, zapraszam do rozmowy na ten temat.

Pozdrawiam.

pio124

Astro-maniak
Posty: 167
Rejestracja: 12 lut 2012, 19:30
Imię: Piotr
Auto: Była AH Z13DTH, jest Zafira
Silnik: Z18XER
Województwo: Zagranica - UE

#2

Nieprzeczytany post autor: pio124 » 19 kwie 2015, 12:06

Hej,
Coś chyba kolega słabo szukał - post 7 min po zalogowaniu... ech :?
No ale żeby nie było klikamy wg porządku:
1. http://astraklubpolska.pl/viewforum.php?f=30
2. http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?f=156&t=827610
3. Na youtube sobie popatrz bo jesteś jednym z wielu mających ten problem. 1,6XER i 1,8XER to to samo.
4. Nie ma klekotu zaraz po zapaleniu silnika?

Awatar użytkownika
Mofades

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 kwie 2015, 10:50
Imię: Damian
Auto: Astra H 1.6
Województwo: Zagranica - UE
Lokalizacja: Szkocja

#3

Nieprzeczytany post autor: Mofades » 19 kwie 2015, 12:16

Hej.

Szukalem troche, ale moj problem jest troszeczke rozniacy sie od pozostalych tematow o dzwiekach z silnika.

Nie ma klekotu zaraz po odpaleniu silnika, mozna jezdzic przez 20 minut i po zatrzymaniu klekotu nie bedzie.
Po dluzszej trasie na autostradzie, po zjezdzie z autostrady slyszymy dzwiek klekotu na swiatlach , postoju , po otwarciu maski jest wyrazniej slyszalny.
Na pewno jest oleju za duzo , ktos przed sprzedaza musial chyba dolewac ...

Obrazek

Na zimnym silniku jest tyle oleju jak rano sprawdzilem , bez zapalania lub grzania.

W zbiorniczku gdzie jest plyn chlodzacy , na sciankach zauwazylem czarne kropki , nie wiele ale jednak sa , nic nie plywa w oleju , dopiero nad olejem na sciankach widoczne sa czarne kropki , nie wiem czy to ma jakies wielkie znaczenie czy to po prostu zabrudzenie.

Pozdrawiam.

pio124

Astro-maniak
Posty: 167
Rejestracja: 12 lut 2012, 19:30
Imię: Piotr
Auto: Była AH Z13DTH, jest Zafira
Silnik: Z18XER
Województwo: Zagranica - UE

#4

Nieprzeczytany post autor: pio124 » 19 kwie 2015, 12:41

Mofades pisze:Hej.

Szukalem troche, ale moj problem jest troszeczke rozniacy sie od pozostalych tematow o dzwiekach z silnika.
A to przepraszam ;)

1. Olej powinien być w normie i to przede wszystkim od tego należy zacząć. Jeśli ta czerwona kreska co namalowałeś to jest jego poziom to o wiele wiele za dużo. Poziom sprawdza się 5-10 min po zgaszeniu silnika.
2. Najlepiej olej bym wymienił i dał dobry filtr - było o tym parę postów wcześniej.
3. Czarne kropki to niekoniecznie olej - może to być rdza, mimo to mało pod korkiem jest?
4. Być może że trzeba będzie sprawdzić luz zaworowy
5. Auto ma LPG ??
6. Silnik 1,6 115KM bo nie masz napisane?

Awatar użytkownika
Mofades

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 kwie 2015, 10:50
Imię: Damian
Auto: Astra H 1.6
Województwo: Zagranica - UE
Lokalizacja: Szkocja

#5

Nieprzeczytany post autor: Mofades » 19 kwie 2015, 12:49

1. Zaniedlugo pojde do samochodu dam mu pochodzic 5-10 minut i zbadam poziom oleju , zalacze zdjecie zrobione telefonem.
2. Jutro jade do mechanika (zobaczymy co powie) , modle sie by to bylo to :)
3. Olej nie plywa z zbiorniczku z plynem chlodzacym, nie ma nalotow na zadnym korku. Czarne kropeczki sa nad stanem plynu chlodzacego na sciankach, wygladaja nawet na zaschniete. Postaram sie tez wykonac zdjecie tej przypadlosci.
4. Tego sie troszke obawiam, brzmi powaznie, auto kupione 2-3 dni temu a tu taki psikus.
5. Auto nie posiada LPG

Klekot tak jak mowilem , zaczyna dokuczac po dluzszej jezdzie, gdzie samochod porzadnie sie nagrzeje.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
d2t6

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 mar 2014, 13:10
Auto: Astra H
Silnik: Z16XER
Województwo: wielkopolskie

#6

Nieprzeczytany post autor: d2t6 » 21 kwie 2015, 17:32

mam to samo w moim samochodzie jutro jadę do mechanika
wstępnie po poczytaniu w necie stawiam na kolektor dolotowy bo właśnie z tamtych okolic ten dźwięk dochodzi(chyba)
na początku też myślałem ze to wina oleju (za mały poziom) ale po dolaniu do poziomu jaki był przed wymianą oleju problem nie ustępuje. jutro może będzie już wiedział o co chodzi.
daj znać co powiedział mechanik w twoim przypadku

EDIT:
mi mechanik zasugerował na początek wymianę oleju na 10w40 bo w sumie to klekotanie zaczęło się 1-2 tyg po wymianie oleju wymienię olej i zobaczę co będzie dalej sugerował też że te dźwięki mogą powodować popychacze.

Awatar użytkownika
Mofades

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 kwie 2015, 10:50
Imię: Damian
Auto: Astra H 1.6
Województwo: Zagranica - UE
Lokalizacja: Szkocja

#7

Nieprzeczytany post autor: Mofades » 22 kwie 2015, 15:34

Siemka Ponownie!

Oblecialem paru mechanikow , rozne zakladay zeby zasiegnac opini co o tym sadza.
Wiekszosc mechanikow mowi ze wszystko ok (bo problem akurat nie byl dokuczliwy gdy dojechalem na miejsce).
Ze silniczek pracuje dobrze, rowno, nie szarpie nim, po jezdzie tez wszystko okej.
Dowiedzialem sie rowniez zeby wlasnie na razie "olac" sprawe i zaczac od zmiany oleju.

Lecz dzis zajechalem do "dosc dobrego" mechanika, wspominal cos o fazach zmiennych rozrzadu jak i o samym pasku zebym lepiej sobie zmienil gdy w historii nie widac zmiany, a auto ma juz 60 000 MIL nie KM.

Sam nie wiem co to za stukot / klekot , na razie po prostu go zignoruje az nie bedzie stawal sie dokuczliwy, bo nie mam zielonego pojecia a mechanicy z tego co widze na chwile aktualna, po prostu zgaduja :)

Pozdrawiam i bede informowal na bierzaco gdy sytuacja sie rozwiaze :)

Awatar użytkownika
d2t6

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 mar 2014, 13:10
Auto: Astra H
Silnik: Z16XER
Województwo: wielkopolskie

#8

Nieprzeczytany post autor: d2t6 » 22 kwie 2015, 18:15

wymieniłem olej na 5w40 problem nadal istnieje do tego pokazały się dwa błędy ECN 001304 i ECN 001004
mechanik który zmieniał olej powiedział że powodem klekotania mogą być koła zębate od tych właśnie faz
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, 7:48 przez d2t6, łącznie zmieniany 1 raz.

mpek

Astro-maniak
Posty: 68
Rejestracja: 03 maja 2012, 14:17
Imię: Maciek
Auto: AH
Silnik: Z16XEP
Województwo: kujawsko-pomorskie

#9

Nieprzeczytany post autor: mpek » 22 kwie 2015, 20:20

d2t6 pisze: EDIT:
mi mechanik zasugerował na początek wymianę oleju na 10w40 bo w sumie to klekotanie zaczęło się 1-2 tyg po wymianie oleju wymienię olej i zobaczę co będzie dalej sugerował też że te dźwięki mogą powodować popychacze.
Zmień mechanika.
Nie lej 10W

Awatar użytkownika
d2t6

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 mar 2014, 13:10
Auto: Astra H
Silnik: Z16XER
Województwo: wielkopolskie

#10

Nieprzeczytany post autor: d2t6 » 22 kwie 2015, 20:39

no wlałem 5w40 castrola magnatec wcześniej miałem 5w30 gm chociaż to i tak na nic się nie zdało a jeszcze błędy wyskoczyły
jutro jadę do kolejnego i zobaczymy co powie

ODPOWIEDZ