wymiana plynu w ukladzie chlodzenia

Awatar użytkownika
kordian-k

Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 wrz 2008, 19:38
Lokalizacja: czeladz
Kontakt:

wymiana plynu w ukladzie chlodzenia

#1

Nieprzeczytany post autor: kordian-k » 30 wrz 2008, 19:48

Witam posiadam opelka astre kombi 1.7TD (silnik oplowski)i chce wymienic plyn bo mam wode,a pogoda rozna:)panowie jak najlepiej spuscic wode z ukladu?wystarczy weza przy chlodnicy odkrecic czy jeszcze gdzie sie spuszcza w bloku silnika? i il wejdzie mi plynu? wielkie dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
FalconTech

Server Admin
Posty: 5117
Rejestracja: 29 paź 2007, 19:30
Imię: Paweł
Auto: Signum
Silnik: Z19DTH
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Wdzięczny: 4 razy
Pomocny: 2 razy

#2

Nieprzeczytany post autor: FalconTech » 30 wrz 2008, 22:58

W dokładnie tym silniku to nie wiem jak jest. Ale po odkręceniu termostatu w chłodnicy wiele płynu nie zlatuje. Nie znalazłem innego spustu albo za słabo szukałem.
Generalnie w Oplu zasada jest taka:
czewony kabel stały plus, czarny plus po zapłonie, brązowy masa.

Robcio

Klubowicz AKP
Posty: 834
Rejestracja: 05 maja 2008, 13:55
Imię: Robert
Auto: Astra F
Silnik: 1.8 16V X18XE
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

#3

Nieprzeczytany post autor: Robcio » 01 paź 2008, 8:54

proponuje upuścić troche wody i dolać koncentratu i po kłopocie :) wymiesza sie i będzie gites na zime
Moja Asterka Hachback: http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?p=269510#269510
Naklejki na Tylną Boczna Szybe http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?t=13656

GG: 4248226, tel. 505-816-217

Awatar użytkownika
analyzer64

Klubowicz AKP
Posty: 4628
Rejestracja: 28 gru 2007, 13:59
Auto: Honda Civic VII
Silnik: D14Z6
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

#4

Nieprzeczytany post autor: analyzer64 » 01 paź 2008, 12:35

Temat nie raz już poruszany na forum. Użyj opcji "SZUKAJ".

Sam powiem tylko tyle, że jak nie wiem jak wymienić płyn w układzie to ściągam wszystkie węże i co ma zlecieć to zleci. Potem zalewam tym co kupie, odpowietrzam i jazda.

vector

Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 26 sie 2008, 20:53
Imię: Krzysiek
Auto: Astra F
Silnik: 1.6 16V ecotec
Lokalizacja: Zagórz
Kontakt:

#5

Nieprzeczytany post autor: vector » 01 paź 2008, 19:23

Nie jestem pewien na 100% jak jest w dieslu, ale u mnie w 1,6 16V trzeba wyjąć chłodnicę, żeby wymienić płyn, bo węże są wysoko i ich odkręcenie nic nie daje, poza tym jak ją wyciągniesz łatwiej będzie Ci ją wypłukać. Musisz również odkręcić termostat i powietrzem przedmuchać blok silnika bo tam zostaje dużo płynu. Dodatkowo proponuję odkęcić czujniki temperatury i je wyczyścić bo na 100% będą miały nalot lub kamień.


vector

Awatar użytkownika
maximus722

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 02 paź 2008, 9:06
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#6

Nieprzeczytany post autor: maximus722 » 02 paź 2008, 9:53

Ja nie mogąc dojść gdzie i jak spuścić wodę. Pojechałem do salonu opla i tam za wymianę płynu chłodzącego zapłaciłem 134 złote. ;)

Góral 2007

Przyjaciel forum
Posty: 194
Rejestracja: 22 sie 2007, 14:49
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

#7

Nieprzeczytany post autor: Góral 2007 » 02 paź 2008, 10:07

A mogłeś jak koledzy radzili dolny przewód od chłodnicy odkręcić i tyle a resztę koncentratu wlać i ewentualnie u mechanika sprawdzić gęstość i tyle
Obrazek[
Był Asterix a teraz jest Foczka

Awatar użytkownika
maximus722

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 02 paź 2008, 9:06
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#8

Nieprzeczytany post autor: maximus722 » 02 paź 2008, 10:16

Mogłem ale wymieniali mi w serwisie jeszcze rozrząd i za jednym zamachem zrobiłem też wymianę płynu w chłodnicy.

ODPOWIEDZ