Podświetlenie wskaźników prędkościomierz....itd

faworyt

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 27 gru 2007, 19:02
Lokalizacja: Krapkowice
Kontakt:

#11

Nieprzeczytany post autor: faworyt » 30 mar 2008, 16:44

boo2211 pisze:żeby to miało ręce i nogi polecam jeden ze sposobów zmiany podświetlenia ze strony www.astra.autokacik.pl
Ale tam jest napisane cos o jakis opornikach , przeróbkach itd , a ja poprostu chce wyjąc oryginalną żarówkę OSRAM w zielonym koszyczku i kupic w koszyczku LED i wsadzic . Czy to będzie świecic ,czy tez bez przeróbek sie nieobejdzie?
Stoje na światłach, mam oczy z błyskiem. Koncepcja wpadła, pierd..ne start z piskiem.

boo2211

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 mar 2008, 14:55
Lokalizacja: Złotów
Kontakt:

#12

Nieprzeczytany post autor: boo2211 » 30 mar 2008, 17:11

Wszystko będzie normalnie świecić. Oporniki(rezystory) należy podłączać wtedy kiedy ich nie ma, bo można spalić leda. Kupujesz pewnie żarówki R5 w białej oprawce więc wszystko będzie ok.
Obrazek

faworyt

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 27 gru 2007, 19:02
Lokalizacja: Krapkowice
Kontakt:

#13

Nieprzeczytany post autor: faworyt » 30 mar 2008, 22:05

boo2211 pisze:Kupujesz pewnie żarówki R5 w białej oprawce więc wszystko będzie ok.
To są odpowiedniki żarówek R5 . To są LED. niewiem jak to nazwac , to jest na tej aukcji http://moto.allegro.pl/item331975085_za ... ratis.html
mozna to wsadzic zamiast oryginału ??
Stoje na światłach, mam oczy z błyskiem. Koncepcja wpadła, pierd..ne start z piskiem.

boo2211

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 mar 2008, 14:55
Lokalizacja: Złotów
Kontakt:

#14

Nieprzeczytany post autor: boo2211 » 31 mar 2008, 9:38

faworyt pisze:mozna to wsadzic zamiast oryginału ??
jak najbardziej, bo ta oprawka jest idealnie taka sama budową. Tylko to po prostu zamiennik.
Obrazek

faworyt

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 27 gru 2007, 19:02
Lokalizacja: Krapkowice
Kontakt:

#15

Nieprzeczytany post autor: faworyt » 31 mar 2008, 20:34

Już wczoraj zamówiłem sześc diód na zapas też:).
Wczoraj też wymieniłem podświetlenie od włącznika obiegu wewnętrznego powietrza ....bajecznie proste , no i od włącznika ogrzewnia tylnej szyby ( tak odrazu niepoddało się te pokrętło)
Stoje na światłach, mam oczy z błyskiem. Koncepcja wpadła, pierd..ne start z piskiem.

terre

Astro-maniak
Posty: 64
Rejestracja: 29 mar 2008, 17:14
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

#16

Nieprzeczytany post autor: terre » 31 mar 2008, 22:07

Spoko ja kiedyś zmieniłem na LED i jestem zadowolony. Kupiłem je na allegro i one posiadają już oporniki. + tego wszystkiego jest taki że nie musze sie martwić że szybko mi sie spalą :) śmiało możesz je montować. Zrobisz raz a dobrze i będziesz zadowolony :)

faworyt

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 27 gru 2007, 19:02
Lokalizacja: Krapkowice
Kontakt:

#17

Nieprzeczytany post autor: faworyt » 31 mar 2008, 22:29

Właśnie o to mi chodzi. Chce moją Asterke dopracowac do perfekcji po poprzednim właścicielu. Oświetlenie to jeden ze szczegółów
Stoje na światłach, mam oczy z błyskiem. Koncepcja wpadła, pierd..ne start z piskiem.

Awatar użytkownika
FalconTech

Server Admin
Posty: 5117
Rejestracja: 29 paź 2007, 19:30
Imię: Paweł
Auto: Signum
Silnik: Z19DTH
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Wdzięczny: 4 razy
Pomocny: 2 razy

#18

Nieprzeczytany post autor: FalconTech » 01 kwie 2008, 0:11

faworyt pisze:Oświetlenie to jeden ze szczegółów
Szczegół a jak cieszy :]

Tez się zastanawiam czy przerabiać sposobem z autokącika (problem i to spory byłby z rozbieraniem licznika, bo lutowanie diodek to bajeczka na dobranoc), czy po prostu wymienić żarówki..
Generalnie w Oplu zasada jest taka:
czewony kabel stały plus, czarny plus po zapłonie, brązowy masa.

faworyt

Astro-maniak
Posty: 61
Rejestracja: 27 gru 2007, 19:02
Lokalizacja: Krapkowice
Kontakt:

#19

Nieprzeczytany post autor: faworyt » 01 kwie 2008, 0:34

Ja jak tylko przyjdą żaróweczki to wymienie te na liczniku i zobaczymy różnice ,lub nie , ale jak kupiłem asterke ,to większosc konsoli nie świeciła ,a teraz ... WOW bombowiec :mrgreen:
Stoje na światłach, mam oczy z błyskiem. Koncepcja wpadła, pierd..ne start z piskiem.

terre

Astro-maniak
Posty: 64
Rejestracja: 29 mar 2008, 17:14
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

#20

Nieprzeczytany post autor: terre » 01 kwie 2008, 13:39

Podobno najlepiej świecą te: http://www.allegro.pl/item334744720_zar ... html#photo

Ja kupiłem jednak te zwykłe i jak jest ciemno mam wszystko podświetlone elegancko. Przynajmniej mam na biało a nie tak jak na żarówkach jakoś tak na żółto.

ODPOWIEDZ