Traci moc przy włączeniu klimatyzacji

miko

Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 lip 2008, 9:39
Lokalizacja: Góry
Kontakt:

Traci moc przy włączeniu klimatyzacji

#1

Nieprzeczytany post autor: miko » 31 lip 2008, 23:11

Witam.
Mam problem, gdy włączę klimatyzację samochód traci moc (szczególnie na starcie) i czasami zapala się kontrolka elektroniki silnika po czym gaśnie (ta pomarańczowa).
Samochód miał dorabiany układ zamontowany z innej Astry.
Czego to może być wina? Za słaby alternator, może jakiś układ sterujący?

JOszi

Klubowicz AKP
Posty: 4227
Rejestracja: 22 gru 2006, 14:37
Imię: Marek
Auto: astra f, insignia, fiat 125P
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#2

Nieprzeczytany post autor: JOszi » 03 sie 2008, 12:18

to że traci moc to normalne - klima zabiera autku ok 10% mocy

miko

Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 lip 2008, 9:39
Lokalizacja: Góry
Kontakt:

#3

Nieprzeczytany post autor: miko » 04 sie 2008, 9:23

No tak, ale tutaj przy ruszaniu traci z 50% mocy, o wyjeździe pod górę bez rozpędu nie ma mowy. Mam w innych samochodach kilmatyzację i tam tak się nie dzieje :(

farow

Astro-maniak
Posty: 106
Rejestracja: 14 lip 2008, 7:55
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

#4

Nieprzeczytany post autor: farow » 04 sie 2008, 10:08

Może sprężarka coś Ci nawala i daje duuuzy opór?! :/
Nie wydaje jakichs dziwnych dzwiekow czasem? :)

miko

Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 lip 2008, 9:39
Lokalizacja: Góry
Kontakt:

#5

Nieprzeczytany post autor: miko » 04 sie 2008, 11:12

Co do dziwnych dźwięków to raczej nie, oprócz tego, że gry włączę klimę to w aucie przy dodawaniu gazu jest taki fajny dźwięk jak w starszych Seatach/VW benzyniakach ;)
Irytuje mnie ta kontrolka, która czasem się zapala...

JOszi

Klubowicz AKP
Posty: 4227
Rejestracja: 22 gru 2006, 14:37
Imię: Marek
Auto: astra f, insignia, fiat 125P
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#6

Nieprzeczytany post autor: JOszi » 04 sie 2008, 13:24

tak kontrolka może oznaczać że komp się przełącza w tryb awaryjny i to faktycznie może odebrać połowę mocy - podjedź na komputer sprawdzić błędy bo może magicy od klimy coś namotali

miko

Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 lip 2008, 9:39
Lokalizacja: Góry
Kontakt:

#7

Nieprzeczytany post autor: miko » 04 sie 2008, 18:00

Byłem u mechanika już z tym, on pojechał również do Opla gdzie podłączyli moje biedactwo :mrgreen:. Komputer podobno zapisuje w pamięci zdarzenia jakie były. Nic nie wykazało :!: :(

Zablokowany