Telefon zakłóca CB

wszystko co się wiąże z CB
przemek0113

Astro-maniak
Posty: 134
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:29
Imię: Przemo
Auto: Astra H
Silnik: A16XER
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Toruń

Telefon zakłóca CB

#1

Nieprzeczytany post autor: przemek0113 » 17 sie 2016, 21:10

Podłączyłem CB do auta i ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu telefonu do ładowarki w CB powstały zakłócenia. Pytanie dlaczego? Dodam tylko, że CB podłączone bezpośrednio przed zapalniczką - uniden 520xl. Czy to może jakoś powiązane? Może wystarczy jakiś filtr założyć?
Każdy może być fajnym, ale bycie obłędnym wymaga praktyki... :D

Awatar użytkownika
marwisn

Moderator Techniczny
Posty: 4568
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 8 razy
Kontakt:

#2

Nieprzeczytany post autor: marwisn » 17 sie 2016, 21:41

Chińska, tania ładowarka potrafi ostro siać po instalacji w aucie.

Sama ładowarka nie pobiera prądu. Dopiero podpięcie obciążenia (telefonu) powoduje, że zaczyna pracować i generuje zakłócenia.
DO - AF - ZA - AH - AK - SL

Obrazek

przemek0113

Astro-maniak
Posty: 134
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:29
Imię: Przemo
Auto: Astra H
Silnik: A16XER
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Toruń

#3

Nieprzeczytany post autor: przemek0113 » 17 sie 2016, 21:47

Muszę spróbować jakiejś innej ładowarki. Może rzeczywiście to wina chińczyka...
Każdy może być fajnym, ale bycie obłędnym wymaga praktyki... :D

Awatar użytkownika
marwisn

Moderator Techniczny
Posty: 4568
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Wdzięczny: 1 raz
Pomocny: 8 razy
Kontakt:

#4

Nieprzeczytany post autor: marwisn » 17 sie 2016, 21:50

U mnie manianę robiły DRL'e (osram px). Pomogło zastosowanie filtra w postaci pierścieni ferromagnetycznych na zasilaniach lamp.
DO - AF - ZA - AH - AK - SL

Obrazek

JOszi

Klubowicz AKP
Posty: 4227
Rejestracja: 22 gru 2006, 14:37
Imię: Marek
Auto: astra f, insignia, fiat 125P
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#5

Nieprzeczytany post autor: JOszi » 21 sie 2016, 15:22

Większość ładowarek do telefonów to ładowarki z przetwornicą impulsową i one właśnie sieją straszne zakłócenia.

Ja długo szukałem ładowarki która nie sieje. Dopiero taka od nawigacji tom tom działała poprawnie.

przemek0113

Astro-maniak
Posty: 134
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:29
Imię: Przemo
Auto: Astra H
Silnik: A16XER
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Toruń

#6

Nieprzeczytany post autor: przemek0113 » 21 sie 2016, 19:57

JOszi pisze:QR_BBPOST Ja długo szukałem ładowarki która nie sieje. Dopiero taka od nawigacji tom tom działała poprawnie.
A ona nie ładuje wolniej? Te na telefon mają 2A a te od navi?
Każdy może być fajnym, ale bycie obłędnym wymaga praktyki... :D

ODPOWIEDZ