Kalendarz AKP 2019

Etap I: zgłoszenia zdjęć: (do 07.10.2018 12:00)
Etap II: głosowanie: tutaj (od 08.10.2018 08:00 do 25.10.2018 12:00)

Podłączenie modułu domykania szyb. Jedno krótkie pytanie.

Tece Nie określono
Astro-maniak
Posty: 110
Rejestracja: 14 paź 2007, 9:27
Lokalizacja: Wrocław / Radomsko
Kontaktowanie:

Podłączenie modułu domykania szyb. Jedno krótkie pytanie.

Nieprzeczytany post #1 autor: Tece » 25 sie 2008, 16:22

Witam.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale czy podłączając moduł domykania szyb muszę wpiąć się w przewód w drzwiach za włącznikem, czy jest jakaś możliwość założenia tego ustrojstwa bez zdejmowania boczku??

Z góry wielkie dzięki. Pzdr!!

CyberDuck Nie określono
Astro-maniak
Posty: 173
Rejestracja: 10 lip 2008, 18:36
Lokalizacja: Pabianice
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #2 autor: CyberDuck » 26 sie 2008, 19:28

Mozna poza drzwiami o ile chce Ci sie az tak gleboko grzebac bo przewody sa
poprowadzone gleboko pod cala przednia deska rozdzielcza.
Ja zrobilem domykanie szyb o czym mozesz sobie poczytac :
1. http://www.astraklubpolska.pl/viewtopic.php?t=11732
2. http://www.astraklubpolska.pl/viewtopic.php?t=12926

O ile po stronie kierowcy jest to latwe do zrobienia to po stronie pasazera jest dosc
trudno, ale ja jestem juz za :P

Tece Nie określono
Astro-maniak
Posty: 110
Rejestracja: 14 paź 2007, 9:27
Lokalizacja: Wrocław / Radomsko
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #3 autor: Tece » 29 sie 2008, 9:05

CyberDuck, a którędy wpuściłeś kable do drzwi?? Być może opisane jest to w powyższych linkach ale niestety nie mam neta w domu tylko w pracy a tam nie mogę się zagłębić w Twoje opisy :(

CyberDuck Nie określono
Astro-maniak
Posty: 173
Rejestracja: 10 lip 2008, 18:36
Lokalizacja: Pabianice
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #4 autor: CyberDuck » 29 sie 2008, 9:57

No i wlasnie tutaj mialem spory problem.
Tam sa umieszczone hermetyczne wtyki i nie da sie tak normalnie wpuscic dodatkowe
przewody. Musialem wiercic otwory w drzwiach. Dodatkowe przewody teraz
przebiegaja od srodka do gumy. W gumie, znaczy tym rekawie gumowym zrobilem pod
spodem otwor tak zeby mi sie woda tam nielala i przez ten otwor wypuscilem przewody
juz do otworu w drzwiach.

Przewody sa bardzo cienkie wiec mozesz nawet wykorzystac w tym celu
przewod uzywany w sieciach LAN. Wiertlo 8mm. Wszystko umiescilem w gumie
uszczelniajacej.
Po mojej przerobce sterowania szyba po prawej stronie potrzeba na wysterowanie okolo
100 mA, a po stronie kierowcy okolo 350mA poniewaz tam nieprzerabialem sterowania.
Podlaczylem sie tylko pod przyciski i po problemie.

W kazdym razie niezaluje poniewaz nietylko zyskalem to co chcialem, czyli samo
domykanie szyb, ale dodatkowo mozliwosc zamkniecia szyb z czujnika deszczu.
Dzisiaj wlasnie mialem sie o tym okazje przekonac. Szyby po wylaczeniu zaplonu
po okolo 10 sek zamknely sie same poniewaz jak dojezdzalem do pracy zaczynal padac
deszcz. Poza tym w mojej Asce nie bylo zadnego ukladu komfortu, ktory steruje szybami
wiec po prawej stronie niebylo funckji zamykania szyb na dluzsze przycisniecie.
Opcje taka zawarlem w programie do mojego urzadzenia. Po prawej stronie juz byla
taka funkcja wiec tylko przejolem na prawa szyba kontrole.

Jesli chcesz tylko domykac szyby to wystarczy duzo prostszy uklad, ale tez proponuje
na mikrokontrolerze, ktory gwarantuje duzo wieksza niezawodnosc.

Tece Nie określono
Astro-maniak
Posty: 110
Rejestracja: 14 paź 2007, 9:27
Lokalizacja: Wrocław / Radomsko
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #5 autor: Tece » 29 sie 2008, 11:07

Ja kupiłem gotowy moduł, czytałem że można mostkować piny ale mi zależało na tym żeby móc zamykac auto pilotem ale bez domykania szyb. Szyby będe domykał sam naciskając dodatkowy przycisk na pilocie. Z tego co wiem zmostkowanie powodowałoby zamknięcie=domknięcie. Dzięki za rady!!

CyberDuck Nie określono
Astro-maniak
Posty: 173
Rejestracja: 10 lip 2008, 18:36
Lokalizacja: Pabianice
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #6 autor: CyberDuck » 29 sie 2008, 11:56

No i ja wlasnie przyjolem takie rozwiazanie, ale dodatkowo jeszcze
szyby zamykaja mi sie jesli zacznie padac deszcz.
Ponaddto jeszcze w starszych modelach szyba prawa nie ma opcji tej co szyba lewa.
Czyli calkowitego zamykania/otwierania po dluzszym przycisnieciu. Teraz juz jest
wszystko :)

Poczes Nie określono
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 05 sty 2008, 20:05
Lokalizacja: Kalish
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #7 autor: Poczes » 31 sie 2008, 22:05

tez mam taka wersje otwierania szyb jak ty, czy wiesz jak mozna zrobic tak aby lewa i prawa strona dzialaly tak samo, czyli przytrzymujesz i idzie sama....
Amicus certus in re incerta cernitur
Obrazek

CyberDuck Nie określono
Astro-maniak
Posty: 173
Rejestracja: 10 lip 2008, 18:36
Lokalizacja: Pabianice
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #8 autor: CyberDuck » 31 sie 2008, 22:22

Nie masz takiej samej wersji jak ja i owszem wiem jak to zrobic ...
Poczytaj ten temat :
http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?t=12926
Na koncu masz linka do filmu.

Poczes Nie określono
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 05 sty 2008, 20:05
Lokalizacja: Kalish
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #9 autor: Poczes » 01 wrz 2008, 17:50

chodzilo mi o to zebym po przytrzymaniu zamykania szyb prawych drzwi po 1 sek robily to automatycznie, tak jak maja drzwi od kierowcy...
Amicus certus in re incerta cernitur

Obrazek

CyberDuck Nie określono
Astro-maniak
Posty: 173
Rejestracja: 10 lip 2008, 18:36
Lokalizacja: Pabianice
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #10 autor: CyberDuck » 01 wrz 2008, 19:49

A poprostu nie mozesz sie podlaczyc pod prawe drzwi ?
Zajrzyj jak to jest zrobione, ale z tego co wiem to jest na zamku od drzwi
zalozony przelacznik. Wystarczy ze do niego podepniesz przewody i poprowadzisz
na druga strone.


Wróć do „Elektryka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość