Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

wojtekgrzybek Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1531
Rejestracja: 07 wrz 2011, 22:32
Imię: Wojtek
Auto: Opel Vectra B
Silnik: x30xe
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #11 autor: wojtekgrzybek » 24 kwie 2013, 22:29

Najprawdopodobniej jutro auto bedzie kompletne zlozone i pojedzie na nabicie gazu. Co do problemow to napewno zamocowanie chlodnicy klimy moze sprawdic problem jesli nie jest przystosowana pod to chlodnica silnika. Osuszacz zdecydowanie trzeba zalozyc nowy. Tunel srodkowy najlepiej kompletny z auta z klima bo sie rozni. Panel nawiewow to samo. W moim przypadku wiazka wewnatrz jest przystosowana. W komorze silnika jednak brak kabli wiec sa dolozone. Nie wiem jeszcze co do kompa ale najprawdopodobniej jutro wszystko sie wyjasni. :)

 


Kontakt:
gg: 9060325
Moja astra:
viewtopic.php?f=100&t=806542

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #12 autor: mk5 » 29 kwie 2013, 22:11

No i jak udało sie?Klima chłodzi?

wojtekgrzybek Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1531
Rejestracja: 07 wrz 2011, 22:32
Imię: Wojtek
Auto: Opel Vectra B
Silnik: x30xe
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #13 autor: wojtekgrzybek » 29 kwie 2013, 22:59

Niestety czekam jeszcze na rurki. Nastepne info to to ze z 2.0 OPC nie pasuja do Z14XE bo ten silnik ma na wydechu od razu przy silniku puche i rurki musza byc inaczej wyprofilowane. Autko stoi i spokojnie sobie czeka na czesci ktore powinny jutro byc. Pozniej nabicie gazem, zalanie olejem z czyszczeniem i dopiero zabawa ze sprawdzeniem kompa i elektryka. Jestem dobrej mysli chcoiaz patrzac po wyposazeniu 50/50 szans ze komp jest pod nia przygotowany. Kawalek wiazki idacy od niego do wiazki przy zbiorniku chlodziwa byla przygotowana jesli chodzi o kolory. Co do jednego nie jestem tylko pewny poniewaz istnieje kilka takich samych.
Kontakt:
gg: 9060325
Moja astra:
viewtopic.php?f=100&t=806542

grzegrz Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1422
Rejestracja: 07 wrz 2011, 23:40
Imię: Grzesiek
Auto: Inne
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Ziębice

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #14 autor: grzegrz » 30 kwie 2013, 6:17

mój komp w c16se w ogóle nie miał wyprowadzonych pinów na wiązce, piny w kostce podokładałem, odpowiednie kabelki popodłączałem i śmiga jakby zawsze klimę miał ;) tu jest trochę więcej elektryki, więc moim zdaniem tym bardziej komp będzie wiedział co to klima i jak to ugryźć

wojtekgrzybek Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1531
Rejestracja: 07 wrz 2011, 22:32
Imię: Wojtek
Auto: Opel Vectra B
Silnik: x30xe
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #15 autor: wojtekgrzybek » 30 kwie 2013, 8:40

Wlasnie na to licze :)

Piny podokladalem do grodzi bo tam ich brakowalo, w srodku auta wszystko bylo przygotowane, a na zewnatrz tylko na jednym odcinku ich brak. Powiedz mi tak przy okazji jak dokladales klime to wyczysciles dokldnie wszystkie rureczki? Jak wiadomo jest to bardzo wazne, interesuje mnie czy po czasie nic sie z tym nie dzieje?:)
Kontakt:
gg: 9060325
Moja astra:
viewtopic.php?f=100&t=806542

grzegrz Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1422
Rejestracja: 07 wrz 2011, 23:40
Imię: Grzesiek
Auto: Inne
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Ziębice

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #16 autor: grzegrz » 30 kwie 2013, 8:52

Specjalnie ich nie czyściłem tylko przedmuchałem sprężonym powietrzem przed montażem... wyczyściłem za to dość dokładnie cały zespół nagrzewnicy żeby nie mieć problemów z wilgocią. Problemów żadnych póki co nie mam, zapobiegawczo jednak założyłem wszystkie nowe o'ringi (kupione w aso), zregenerowałem sprężarkę, kupiłem nową chłodnicę i osuszacz. Prawie rok minął i wsio szczelne i sprawne, tfu tfu ;)

wojtekgrzybek Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1531
Rejestracja: 07 wrz 2011, 22:32
Imię: Wojtek
Auto: Opel Vectra B
Silnik: x30xe
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #17 autor: wojtekgrzybek » 01 maja 2013, 0:48

Ja tez oczywiscie wszystko na nowych oringach. Przedmuchane gazem. Niestety nastepna niespodzianka, inne przylacze do sprezarki, inna srednica rurek. Jutro pogon za inna sprezarka. ech... ;/ Mam nadzieje ze to ostatni element ukladanki.

 


Kontakt:
gg: 9060325
Moja astra:
viewtopic.php?f=100&t=806542

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #18 autor: mk5 » 12 maja 2013, 21:41

No i jak?Udało sie?Klima działa?

wojtekgrzybek Nie określono
Przyjaciel forum
Posty: 1531
Rejestracja: 07 wrz 2011, 22:32
Imię: Wojtek
Auto: Opel Vectra B
Silnik: x30xe
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #19 autor: wojtekgrzybek » 13 maja 2013, 8:43

a wiec tak:

Klima po wielu mekach odpalona, mechanicznie wszystko szczelne i dziala. Problem jedynie w sterowaniu. Komp przeprogramowany ale niestety po podaniu odpowiednich sygnalow na wejscia nie widzi ani cisnienia ani zalaczenia i w zwiazku z tym nie podnosi obrotow. Zostalo dorobione osobne sterowanie zeby mimo wszystko klima dzialala. W tej chwili sie testuje i wyglada jakby bylo ok. :)
Kontakt:
gg: 9060325
Moja astra:
viewtopic.php?f=100&t=806542

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Montaż klimatyzacji Z14XE - podłączenie z sterownikiem

Nieprzeczytany post #20 autor: mk5 » 13 maja 2013, 18:36

No super ze sie udało.Moze ja zamontuje do golfa ale wszysckie zaklady mi odradzaja.....


Wróć do „[G] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości