1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

robana Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2011, 20:31
Imię: Robert
Auto: ASTRA H
Silnik: 1,9 cdti (100kM)
Województwo: kujawsko-pomorskie

1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

Nieprzeczytany post #1 autor: robana » 26 kwie 2013, 23:02

Teraz mam tak, że po uruchomieniu zapłonu i dalej po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu jest cisza. Przekaźnik nie stuka a kontrolki palą się cały czas. "Spece" od elektryki u których byłem zregenerowali mi rozrusznik, kolejny stwierdził, że to CIM bo na krótko rozrusznik odpala samochód za każdym razem i wymienił go i nic. Po wymianie CIM-a przez 2 dni było dobrze potem znów się rozsypało. Ostatnio zauważyłem, że jak przytrzymam kluczyk na rozruchu kilka, kilkanaście sekund to odpala. Ma ktoś jakiś pomysł?

 



zbigor Nie określono
Astro-maniak
Posty: 1996
Rejestracja: 13 sty 2011, 22:14
Auto: Astra H
Silnik: Z19DT
Lokalizacja: Warszawa

Re: 1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

Nieprzeczytany post #2 autor: zbigor » 27 kwie 2013, 9:14

Są jakieś błędy? CIM był nowy?
pzdr
zbigor

robana Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2011, 20:31
Imię: Robert
Auto: ASTRA H
Silnik: 1,9 cdti (100kM)
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: 1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

Nieprzeczytany post #3 autor: robana » 27 kwie 2013, 18:17

Przed wymiana na nowy CIM nie było żadnych błędów. Teraz są dwa- jeden od czujnika klimatyzacji ECN 053003 (podejrzewam brak czynnika lub jego znikomą ilość) i drugi ECN 061504 ale podmieniany był przekaźnik od rozrusznika. Wygląda to tak jakby było jakieś opóźnienie czasowe rozruchu. Po uruchomieniu i zgaszeniu silnika i po chwili ponowne uruchomienie przebiega bez problemu (w większości przypadków). Może ECU szwankuje?

zbigor Nie określono
Astro-maniak
Posty: 1996
Rejestracja: 13 sty 2011, 22:14
Auto: Astra H
Silnik: Z19DT
Lokalizacja: Warszawa

Re: 1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

Nieprzeczytany post #4 autor: zbigor » 27 kwie 2013, 19:44

robana pisze:Przed wymiana na nowy CIM nie było żadnych błędów
Czyli istnieje duże prawdopodobieństwo ze CIM był sprawny. Jego awaria i kłopoty z uruchomieniem są zawsze okraszone błędami 1614xx i 1616xx.
Może stacyjka nie kontaktuje. Ktoś tu na forum pisał że miał podobne kłopoty z odpalaniem i sprawę załatwiło rozebranie stacyjki i jej przesmarowanie
pzdr
zbigor

robana Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2011, 20:31
Imię: Robert
Auto: ASTRA H
Silnik: 1,9 cdti (100kM)
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: 1,9cdti 2006r Nie kręci rozrusznikiem

Nieprzeczytany post #5 autor: robana » 10 maja 2013, 19:26

A więc ostatnia wersja jeżeli chodzi o diagnozę to, że uszkodzony jest sterownik silnika :? . Mam więc do szanownych kolegów pytanie. Gdybyście znaleźli się na moim miejscu to co byście zrobili? Założenie jest takie, że jeszcze czuję sympatię do mojej astry ( z naciskiem na "jeszcze") więc spalenie jej nie wchodzi na razie w rachubę. Proszę o to ponieważ mam już mętlik w głowie i ciężko mi racjonalnie myśleć.


Wróć do „[H] silnik diesel”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości