[Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

porady, informacje dotyczące sprzętu car audio
krs92 Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 kwie 2013, 22:08
Imię: Krystian
Województwo: lubelskie

[Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #1 autor: krs92 » 05 maja 2013, 13:48

Sprawa wyglada następująco: astra bez radia z samą kieszonką na nieoryginalne radio. Wyświetlacz ten bardziej szczegółowy ( z klimatronikiem) ale prócz klimy i komputera nic więcej nie mam bo nie posiadam oryginalnego radia więc nawet polskiego menu nie mogę ustawić. Pytanie z mojej strony: czy po wsadzeniu oryginalnego radia CD30/mp3 wszystko wszystko będzie banglało ? Czytałem coś o sparowaniu radia z wyświetlaczem itp lecz nie bardzo mam pojęcie o co bardzo w tym chodzi. Jeżeli kupie radio Cd 30 i będę posiadał do niego kod to po wpisaniu będzie ono działać ? Z góry dzięki za pomoc :)

 



ramzes18 Nie określono
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 03 wrz 2012, 13:35
Imię: Paweł
Auto: Astra H Cosmo
Silnik: 1.7 DTH
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #2 autor: ramzes18 » 06 maja 2013, 14:58

co do "parowania" radia to będziesz musiał to zrobić. a dokładniej rzecz biorąc to będziesz musiał nowe radio "przyuczyć" do nowego wyświetlacza. robi się to techem albo opcomem. a przy zakupie radia radzę uważnie czytać i kupić radio wylogowane. bo jak kupisz niewylogowane to będzie problem, bo trzeba będzie je "ręcznie" wylogować a to kosztuje.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

jacob Nie określono
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 21 wrz 2011, 20:03
Imię: Kuba
Auto: Astra H Essentia '04
Silnik: 1,4 benzyna
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław (Długołęka)

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #3 autor: jacob » 12 maja 2013, 22:47

Pytanie jeszcze czy ktoś kto wyjmował oryginalne radio (swoją drogą po co, wnioskuje że masz wyświetlacz GID zatem tu raczej były cd30mp3 i wyższe) to wylogował je z wyswietlacza. Jak nie to będzie problem, do przejścia ale jednak, op-comem już tego nie zrobisz

W tych radiach nie ma kodów
Cała elektronika w aucie komunikuje się ze sobą tzw. szyną Can, jest to cyfrowy standard komunikacji między urządzeniami (dzięki temu chociażby w aucie jest dużo mniej kabli). Radio ma tak samo (i wyświetlacz). Aby radio odpowiednio współgrało z wyświetlaczem (który też jest komputerm pokładowym) musi być do niego zalogowane, tj. muszą się znać, ma to swoją zaletę bo po odpieciu akumulatora nie trzeba się bawić z kodami, a i mało komu niewylogowane radio się przda, bo ludzi które potrarfią je wylogować bez auta w którym było jest nie wiele, niestety przy wymianie radia trzeba mieć interfejs i zrobić wsyztsko jak trzeba

krs92 Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 kwie 2013, 22:08
Imię: Krystian
Województwo: lubelskie

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #4 autor: krs92 » 13 maja 2013, 15:33

Auto jest z francji i posiadało tylko kieszonkę na nieoryginalne radio, oczywiście założyłem to nieoryginalne radio lecz nie ma możliwość sterowania radia z kierownicy i PL menu :x

Dokładnie posiadam ten wyświetlacz Obrazek


Czyli wnioskując wasze odpowiedzi muszę sprawić sobie radio wylogowane np tradycyjne CD30 + zalogować go do wyświetlacza po przez kabel op-com

jacob Nie określono
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 21 wrz 2011, 20:03
Imię: Kuba
Auto: Astra H Essentia '04
Silnik: 1,4 benzyna
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław (Długołęka)

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #5 autor: jacob » 13 maja 2013, 18:00

o ile sterowanie z kieroownicy przy odpowiednim niefabrycznnym byś ogarnął, to ze sterowaniem BC(komp. pokładowy) byłoby ciężko, tylk stacje multimedialne zeneca które to potrafią

A, jeśli masz Gida to na 99,9℅ było radio fabryczne i ktoś go wymienił razem z ramką (raczej nawet we Francji takich wersjie nie było) i pewnniee to było cd30mp3 - możesz szukać Cd30 mp3 aux, jak auto poliftowe (2007<) to prawdopodbnie masz pociągniętą już wiązkę do złacza AUX pod lewarkiem

cubekp Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 cze 2013, 23:10
Imię: Pat.r
Auto: ASTRA H
Silnik: 1.7CDTI
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: CSW

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #6 autor: cubekp » 15 wrz 2013, 15:58

Instalował może ktoś coś takiego?.. http://allegro.pl/radio-opel-antara-ast ... 53344.html

krzysztof75 Nie określono
Astro-maniak
Posty: 226
Rejestracja: 28 gru 2011, 13:47
Imię: Krzysztof
Auto: Astra H .....XII 2011
Silnik: A16XER
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz/Solec Kujawski

Re: [Astra H] Radio nieoryginalne na fabryczne

Nieprzeczytany post #7 autor: krzysztof75 » 15 wrz 2013, 21:42

[hidden]cubekp[/hidden] a czytałeś to : viewtopic.php?f=33&t=74&view=unread#unread


Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości