Astra F problem z radiem

master88 Nie określono
Astro-maniak
Posty: 364
Rejestracja: 06 cze 2012, 18:07
Imię: Łukasz
Auto: Astra F 75KM 55kW 1996r Kombi
Silnik: X16SZR
Województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Garaż: 817137
Kontaktowanie:

Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #1 autor: master88 » 08 maja 2013, 17:30

Witajcie, mam pewien problem w swojej astrze, przez długi czas radio mi działało normalnie ( nie oryginalne). Ostatnio musiałem je wyciągnąć by sprawdzić system audio w innym oplu. Wszystko pięknie tam działało. Teraz podpinam znow radio do siebie i martwa cisza ;/ nie włącza sie wogole. Sprawdziłem radio w innym samochodzie i działa, wiec awarie radia wykluczyłem. Podobna sytuacje miałem po kupnie tego radia gdy miałem zwarcie w instalacji (zwarty byl pin we wtyku w drzwiach). Teraz nie mam pojęcia dlaczego nie działa. Sprawdziłem i dochodzi do niego napięcie na pinie 7 według rozpiski kostki ISO. Co może być nie tak? Nawet jak podłącze sama kostkę zasilająca to radio nie rusza. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i sa ok, wszystko w samochodzie pozostałe działa bez problemu. Pomóżcie ;/

 


[align=left]Obrazek[/align]


master88 Nie określono
Astro-maniak
Posty: 364
Rejestracja: 06 cze 2012, 18:07
Imię: Łukasz
Auto: Astra F 75KM 55kW 1996r Kombi
Silnik: X16SZR
Województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Garaż: 817137
Kontaktowanie:

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #3 autor: master88 » 08 maja 2013, 21:09

nie pomaga, zasilanie na przejsciowce z iso-kenwood jest :(
[align=left]Obrazek[/align]

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #4 autor: mk5 » 08 maja 2013, 22:52

Sa dwa plusy jeden stały na pamiec drugi po stacyjce.Pin 7 odpowiada za o ile dobrze pamietam za pamiec,za właczanie odpowiada po stacyjce czyli pin 4 sprawdz kolego czy tam dochodzi plus(jezeli nie to bezpiecznik do sprawdzenia).Kolory czerwony to stały, zólty po stacyjce.W przypadku radio nie oplowskiego np JVC te kable powinny byc zamienione czyli zółty do czerwonego a czerwony do zóltego.Tak jest w astrze g czyli podejrzewam ze w astrze f podobnie

houserr_1994 Nie określono
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lis 2011, 19:37
Imię: Łukasz
Auto: Astra F sedan '96
Silnik: X16SZ
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #5 autor: houserr_1994 » 08 maja 2013, 23:00

Podejrzewałbym bezpiecznik od plusa ze stacyjki, ewentualnie przerwę na kablu. Bo jak wcześniej radio grało bez zastrzeżeń to połączenia w kostce raczej były dobre... Zamiana prądu ze stacyjki ze stałym działa wtedy, kiedy radio po wyciągnięciu kluczyka gubi stacje i ustawienia. No i należy dodać, że aby radio zadziałało potrzebujemy napięcia na obydwu przewodach.

master88 Nie określono
Astro-maniak
Posty: 364
Rejestracja: 06 cze 2012, 18:07
Imię: Łukasz
Auto: Astra F 75KM 55kW 1996r Kombi
Silnik: X16SZR
Województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Garaż: 817137
Kontaktowanie:

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #6 autor: master88 » 08 maja 2013, 23:19

napięcie jest na kostce, a bezpieczniki sa cale, masa jest, napięcie na czerwonym i na zółtym tez wystepuje. sterowanie wzmacniacza tez jest napięcie i napiecie jest na podświetleniu (mowie o pinach bo nie pamietam rozpiski)
[align=left]Obrazek[/align]

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #7 autor: mk5 » 08 maja 2013, 23:27

Radio było podpinane w innym samochodzie na samym zasilaniu czy i z głosnikami?Bo w niektórych radiach jest tak ze niewielkie zwarcie w głosnikach nie pozwoli uruchomic radia ale nie wiem jak jest jak sie ich nie podepnie.Moze dlatego wczesniej przy zwarciu w drzwiach był problem

 



master88 Nie określono
Astro-maniak
Posty: 364
Rejestracja: 06 cze 2012, 18:07
Imię: Łukasz
Auto: Astra F 75KM 55kW 1996r Kombi
Silnik: X16SZR
Województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Garaż: 817137
Kontaktowanie:

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #8 autor: master88 » 08 maja 2013, 23:50

dokladnie tak jest w tym radiu i tak mialem dawno temu jak montowalem to radio pierwszy raz, teraz podlaczam tylko kostke zasilania i dalej dead ;/
[align=left]Obrazek[/align]

mk5 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 3874
Rejestracja: 10 sty 2013, 21:21
Imię: Marek
Auto: Saet Leon
Silnik: 1.9TDI
Województwo: lubelskie

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #9 autor: mk5 » 08 maja 2013, 23:57

Mniemam ze wczesniej na samym zasilaniu uruchomiło sie?Kable nie robia gdzies zwarcia?Bo to dziwny problem.....

Piasek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 124
Rejestracja: 15 sie 2012, 19:39
Imię: Daniel
Auto: Astra F kombi
Silnik: 1,6 8V
Województwo: pomorskie
Lokalizacja: gdańsk

Re: Astra F problem z radiem

Nieprzeczytany post #10 autor: Piasek » 09 maja 2013, 6:47

A masa Ci nie uciekła gdzieś czasem?

-- 9 maja 2013, o 06:48 --

przepraszam nie doczytałem że masa jest cofam pytanie


Wróć do „[F] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość