Kalendarz AKP 2019

Etap I: zgłoszenia zdjęć: (do 07.10.2018 12:00)
Etap II: głosowanie: tutaj (od 08.10.2018 08:00 do 25.10.2018 12:00)

Prędkościomierz oznaczenie

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #11 autor: przemty » 14 kwie 2015, 20:41

Mierz przy pomocy GPS i tak jak pisałem, wynik i tak będziesz miał dokładniejszy niż sam licznik Ci pokazuje.
I na 100% będzie on się różnił od licznika bo sam licznik może mieć błąd wskazań. W latach 90 obowiązywała taka norma określająca błąd wskazań licznika dla pojazdu poruszającego się z prędkością powyżej 60 km/h i wynosił on 10% prędkości jazdy + 4 km/h. Czyli przykładowo dopuszczalnym było: jazda z rzeczywistą prędkośćią 100km/h a licznik pokazywał ( błąd 10%+ 4 km/h) 86 km/h.
Dzisiaj dużo producentów też hołduje tej normie - może te odchylenia nie są takie duże ale zazwyczaj dopuszczają oni błąd wskazania na poziomie 6-8% z aktualnej prędkości.

pawex Nie określono
Astro-maniak
Posty: 390
Rejestracja: 19 wrz 2014, 19:31
Auto: Astra Classic
Województwo: podkarpackie

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #12 autor: pawex » 14 kwie 2015, 20:49

Posprawdzam dzieki;) poprostu wymianialem licznik bo mialem stary zepsuty i sie nad tym zaczynalem zastanawiac ;) musze jeszcze tylko przebieg jakos zmienic bo mam nie ten co mialem i nie chce urwac wskazowek czy czego innego jak bede rozbieral;) zbyt duzo rozni sie bo ok 35-40 tys;/

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #13 autor: marian paszek » 14 kwie 2015, 20:50

a jaki problem przy predkosci 40 km/h sprawdzić wskazanie na tidzie . powinny być zgodne . przekroczysz 53 to wskaze ci 53+
marpas 1954

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #14 autor: przemty » 14 kwie 2015, 20:52

marian paszek pisze:a jaki problem przy predkosci 40 km/h sprawdzić wskazanie na tidzie . powinny być zgodne . przekroczysz 53 to wskaze ci 53+


Nie wiem jak to było w przypadku Classic-a ale chyba nie każdy ma TID-a ;)
Były też DIDy a widziałem też same zegarki czyli jeszcze mniejsze od DIDa :)

pawex Nie określono
Astro-maniak
Posty: 390
Rejestracja: 19 wrz 2014, 19:31
Auto: Astra Classic
Województwo: podkarpackie

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #15 autor: pawex » 14 kwie 2015, 20:57

U mnie ten wsaznik na tid nie dziala niestety;/ co przytrzymam i sie wlaczy to sie wylaczy ;/

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #16 autor: marian paszek » 14 kwie 2015, 21:11

ja tez nie wiem ale moje autko ma 21lat i ma tida . widziałem w tym roczniku midy fabryczne ale dida niet .chyba ze trafiles na jakiegoś turka . sprawdz w WIN

EDIT:
pawex pisze:U mnie ten wsaznik na tid nie dziala niestety;/ co przytrzymam i sie wlaczy to sie wylaczy ;/

może za krotko trzymasz oba przyciski !!!!!. na początku pokazuje rozne głupoty a na końcu predkosc ! chyba ze masz zaklocona komunikacje od impulsatora do tida ; :P
marpas 1954

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4396
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #17 autor: marwisn » 14 kwie 2015, 21:11

pawex pisze:U mnie ten wsaznik na tid nie dziala niestety;/ co przytrzymam i sie wlaczy to sie wylaczy ;/


A to nie jest tak, że trzeba trzymać ten przycisk.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #18 autor: marian paszek » 14 kwie 2015, 21:14

a o czym ja pisałem ?i nie przycisk tylko oba x
marpas 1954

pawex Nie określono
Astro-maniak
Posty: 390
Rejestracja: 19 wrz 2014, 19:31
Auto: Astra Classic
Województwo: podkarpackie

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #19 autor: pawex » 14 kwie 2015, 21:23

No przytzymam przelaczy sie na te km\h i za chwile sie przelaczy sam sowrotem

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Prędkościomierz oznaczenie

Nieprzeczytany post #20 autor: przemty » 14 kwie 2015, 21:28

marian paszek pisze:ja tez nie wiem ale moje autko ma 21lat i ma tida . widziałem w tym roczniku midy fabryczne ale dida niet .chyba ze trafiles na jakiegoś turka . sprawdz w WIN


Miałem Astrę F z 1992 roku, wersja GLS, przeznaczona na rynek francuski i miałem DID-a ;)
Niestety dla aut tak wiekowych nie ma opcji dekodowania wyposażenia po VIN-ie


Wróć do „[F] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Digyl i 1 gość