Tempomat - nie działa

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #1 autor: wojnama » 21 kwie 2015, 22:10

Witam.
Nie działa mi tempomat. Wczoraj udało mi się podłączyć kabelek pod komputer i pokazał mi błąd: P0650 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) (70) - Nie występuje. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Zbliża się lato i chciałbym w końcu zdiagnozować co jest nie tak.
Proszę o pomoc i sugestie co jeszcze sprawdzić.

tadekfo Nie określono
Astro-maniak
Posty: 469
Rejestracja: 28 wrz 2008, 16:36
Imię: Tadeusz
Auto: Astra H Kombi Astra K kombi 1,6CDTI
Silnik: Z1,9DTL 74kW
Województwo: pomorskie
Lokalizacja: Kartuzy
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #2 autor: tadekfo » 22 kwie 2015, 20:20

Żeby zadziałał tempomat trzeba co najmniej raz nacisnąć hamulec. Może próbujesz załączać tempomat bez tej czynności?

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #3 autor: marwisn » 22 kwie 2015, 21:08

A działał i przestał czy nigdy nie działał i wnioskujesz, że jest po manetce.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #4 autor: wojnama » 22 kwie 2015, 22:41

Tempomat nie działa od zakupu samochodu, jedyna rzecz której nie sprawdziłem.
Oto dzisiejsze błędy:
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
(00) - Nie występuje

U2100 - Brak komunikacji z szyną CAN (mała prędkość)
(0F) - Nie występuje

U2105 - Brak komunikacji magistrali CAN z modułem sterującym silnikiem
(00) - Obecny

U2116 - Brak komunikacji magistrali CAN z zestawem wskaźników
(00) - Nie występuje

U2117 - Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
(00) - Nie występuje

U2140 - Brak komunikacji CAN z . centralką elektr. w kom. silnika (UEC)
(00) - Nie występuje

U2141 - Brak komunikacji CAN z tyln. centralką elektr. (REC)
(00) - Nie występuje

A co do hamulca to wiem jak załączyć tempomat :)
Czy tak powinno być? Czy te błędy występują w związku, że mam wyłączony silnik?

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #5 autor: marwisn » 23 kwie 2015, 5:00

Jak możesz wejść w poszczególne moduły z poziomu interfejsu i w nich grzebać to bym się nie przejmował. Też tak kilka razy miałem. Wystarczy np. odpiąć radio by wyskoczyła cała masa błędów związanych z magistralą CAN.

Pokasuj i zobacz czy będzie wracać.

Co do tempomatu. Może ktoś dołożył manetkę i nie aktywował. Poszukaj na forum opisu jak sprawdzić czy są wszystkie elementy i jak aktywować tempomat fejsem w dziale "nasze modyfikacje".
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #6 autor: wojnama » 23 kwie 2015, 8:26

Po nr vin ma tempomat fabryczny,

slawek_j Nie określono
Astro-maniak
Posty: 152
Rejestracja: 22 sty 2012, 12:49
Imię: Sławek
Auto: Astra H
Silnik: 1,4
Województwo: mazowieckie

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #7 autor: slawek_j » 23 kwie 2015, 10:01

Sprawdź interfejsem, czy działa czujnik sprzęgła. Jest on zamocowany na dość miękkiej blasze - możliwe, że odgięła się nieznacznie i sterownik nieprawidłowo odczytuje położenie pedału sprzęgła. Może sam czujnik uległ uszkodzeniu. Wiesz, że tempomatu nie da się aktywować przy prędkości poniżej 30 km/h?

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #8 autor: wojnama » 23 kwie 2015, 14:47

30 km :) wiem
W którym miejscu znajdę ten czujnik (czy samochód musi być na rozruchu?) Mam op-coma od niedawna i jeszcze do końca nie skumałem wszystkiego

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #9 autor: marwisn » 23 kwie 2015, 14:59

Czujnik sprzęgła jest nad padałem sprzęgła.

Wejdź op-comem w "test elementów wykonawczych" i tam jest możliwość sprawdzenia działania poszczególnych czujników.

Jak będziesz wciskał pedał to stan czujnika musi się zmieniać - aktywny\nieaktywny
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #10 autor: wojnama » 23 kwie 2015, 17:29

Sprawdzone, nie zmienia się wartość po naciśnięciu pedału sprzęgła. Cały czas jest aktywny. Sprawdzę jak zdjąć ten plastik nad pedałami i się dobiorę do czujnika.
Aha, manetka reaguje , widać jak zmieniają się wartości.


Wróć do „[H] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: SL1XZ i 0 gości