Kalendarz AKP 2019

Etap I: zgłoszenia zdjęć: (do 07.10.2018 12:00)
Etap II: głosowanie: tutaj (od 08.10.2018 08:00 do 25.10.2018 12:00)

Tempomat - nie działa

Mushasi Mężczyzna
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 515
Rejestracja: 16 kwie 2014, 12:40
Imię: Krzysztof
Auto: Astra H
Silnik: Z20LER
Województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #11 autor: Mushasi » 23 kwie 2015, 19:47


marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4396
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #12 autor: marwisn » 23 kwie 2015, 19:53

Wypnij wtyczkę z czujnika sprzęgła. Tempomat powinien zaskoczyć.

Ten czujnik ma za zadanie wyłączyć tempomat w momencie zmiany biegów. jak wypniesz wtyczkę to układ będzie w stanie wyjściowym co powinno umożliwić załączenie tempomatu i pozwoli sprawdzić czy działa.

By go wyłączyć po prostu naciskasz hamulec.

Co się stanie jak zmienisz bieg podczas działania tempomatu bez czujnika nie wiem :D .
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

Mushasi Mężczyzna
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 515
Rejestracja: 16 kwie 2014, 12:40
Imię: Krzysztof
Auto: Astra H
Silnik: Z20LER
Województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #13 autor: Mushasi » 23 kwie 2015, 20:32

Bez tego czujnika nie będzie działać

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #14 autor: wojnama » 23 kwie 2015, 20:47

Podłączyłem go jeszcze raz po kabelek i gdy mocno cofnąłem pedał sprzęgła to zmieniały się komunikaty. Przejechałem się i tempomat zadziałał trzymając mocno pedał do góry :shock: :D . Czyli coś trzeba dogiąć lub odgiąć i będzie ok :D .
Co do błędów to one wciąż wyskakują, ale zastanawiam się czy to nie wina kabelka lub programu który nie łączy się ze wszystkimi elementami samochodu.
Dzięki za pomoc. Na podobnym forum również wpisałem mój problem ale nikt nie udzielił żadnej odpowiedzi.

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4396
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #15 autor: marwisn » 23 kwie 2015, 20:58

Mushasi pisze:Bez tego czujnika nie będzie działać


Będzie do pierwszej zmiany biegu :). Sprawdzone.

Jak możemy to pomożemy :D .
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

gnacki Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 419
Rejestracja: 10 mar 2015, 21:04
Auto: Astra H
Województwo: śląskie
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #16 autor: gnacki » 23 kwie 2015, 21:29

marwisn pisze:
Mushasi pisze:Bez tego czujnika nie będzie działać


Będzie do pierwszej zmiany biegu :). Sprawdzone.

Jak możemy to pomożemy :D .
Mushasi pisze:Bez tego czujnika nie będzie działać


Mushasi dobrze gada bez czujnika tempomat sie nie włączy :D
Ecu "widzi" cały czas że sprzegło jest włączone.

Ale można wyciągnąc czujnik i zmostkowac wtyczke :lol:
Wtedy owszem tempomat zadziała.Sprawdzone :D

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4396
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #17 autor: marwisn » 24 kwie 2015, 6:58

Ok. Nie sprecyzowałem, że czujnik w stanie zero zamyka obwód i po wypięciu by go zasymulować robimy mostek.

Dzięki gnacki za uzupełnienie :).
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

slawek_j Nie określono
Astro-maniak
Posty: 152
Rejestracja: 22 sty 2012, 12:49
Imię: Sławek
Auto: Astra H
Silnik: 1,4
Województwo: mazowieckie

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #18 autor: slawek_j » 24 kwie 2015, 11:26

No to teraz musisz zajrzeć w okolice pedałów i podgiąć odpowiednio blachę na której mocowany jest czujnik. Ja gdy dokładałem tempomat zauważyłem właśnie, że ułożenie tej blachy nie jest odpowiednie (pedał źle naciskał na włącznik). Wystarczyło lekko ją dogiąć (gdy będziesz patrzył na czujnik pedału sprzęgła to na pewno zorientujesz się o co chodzi). Dla ułatwienia szukania - czujnik jest szary z czerwonymi elementami.

Mushasi Mężczyzna
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 515
Rejestracja: 16 kwie 2014, 12:40
Imię: Krzysztof
Auto: Astra H
Silnik: Z20LER
Województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #19 autor: Mushasi » 24 kwie 2015, 12:39

Już wstawiłem zdjęcie trochę wyżej.
Może zwyczajnie się wysunął trochę.

wojnama Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 05 lut 2009, 23:15
Imię: Marcin
Auto: Astra H
Silnik: 1,9 DT
Województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tempomat - nie działa

Nieprzeczytany post #20 autor: wojnama » 24 kwie 2015, 13:41

I tak zrobię :)
Z tego co udało mi się ustalić by zdemontować osłonę plastikową nad pedałami muszę:
odkręcić plastik od spodu (2 plastikowe zaczepy)
zdjąć plastik z boku od deski i tam są śruby pozostałe do odkręcenia
Czy to wszystko?


Wróć do „[H] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości