Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

NowyPosiadaczAstry Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 kwie 2015, 14:22
Auto: Opel Astra H GTC
Województwo: lubelskie

Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #1 autor: NowyPosiadaczAstry » 22 kwie 2015, 14:29

Witam,

Stałem się posiadaczem Astry H GTC 2009r benzyna. Moje spostrzeżenia jakie się wycyrklowały po jeździe.

1. Komputer pokładowy pokazuje wszystko poza średnim spalaniem paliwa i średnią prędkością. Te wartości przez całą trasę 250km, nie zmieniły wartości. Język komputera na wyświetlaczu niemiecki. Mój wyświetlacz to wersja BID.

Pyt. Co muszę zrobić aby wszystkie wskazy mi działały i jak zmienić język?

2. Lewarek. Zauważyłem, że np podczas postoju na światłach, kiedy jest bieg jałowy, lewarek bardzo delikatnie drga, to są takie mini drgania ale widoczne i np mnie irytujące ;)

Pyt. W czym rzecz, co zrobić/wymienić?

Zdaję sobie sprawę, że pewnie były tematy, ale byłbym wdzięczny za szybkie wskazówki.

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #2 autor: marwisn » 22 kwie 2015, 14:45

Ile masz lini na komputerze. Dwie czy trzy? Zmiana języka interfejsem diagnostycznym.

Jaki motor i skrzynia. Jak 6 biegowa to pewnie M32, a tu przyczyn może być wiele. Na pewno tanio nie będzie.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

NowyPosiadaczAstry Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 kwie 2015, 14:22
Auto: Opel Astra H GTC
Województwo: lubelskie

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #3 autor: NowyPosiadaczAstry » 22 kwie 2015, 14:48

No mam wyświetlacz BID, tam są 3 wiersze.

Silnik 1,4 benzyna 90KM na łancuchu. Będzie taniej? :)
Skrzynia 5-biegowa.

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #4 autor: marwisn » 22 kwie 2015, 15:13

Średnie spalanie i prędkość są liczone dla całego dystansu jaki auto zrobiło (do czasu odłączenia aku lub wyzerowania z menu). Zmieniają się bardzo rzadko.

Ja mam te same wskazania od dobrych kilku miesięcy. Zmienia się głównie w urlop jak robię długie trasy.

Na wyświetlaczu masz dane z BC1. Ja go nie kasuję nigdy. BC2 używam jako drugiego i zeruję co tankowanie.

Co do skrzyni piątki to bezpieczna konstrukcja :). Poszperaj na forum. Jest na jej temat kilka wątków.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

NowyPosiadaczAstry Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 kwie 2015, 14:22
Auto: Opel Astra H GTC
Województwo: lubelskie

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #5 autor: NowyPosiadaczAstry » 22 kwie 2015, 15:44

OK a jak wyzerować, bo nie ukrywam, że chciałbym widzieć ile spala średnio. Dziwnie w tych Astrach ;) Jest komputer to powinien pokazywać. Robiłem trasę wczoraj 250km od klienta od którego kupiłem. Śr. prędkość i śr. spalanie nie drgnęło ani nic, a jechałem różnie.

A co do skrzyni, tzn lewarka, to co to może być, jakaś poduszka, mieszek?

Dzięki za wsparcie, ogólnie ponoć te 1,4 na łańcuchu są dobrymi wyborami. Ciekawe jak będzie z moim :)

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #6 autor: marwisn » 22 kwie 2015, 15:57

Jak wejdziesz w BC1/BC2 i wciśniesz pokrętło to zapyta czy wyzerować wskazania. Naciskasz i masz zero w każdej pozycji.

Tyle że w BC1 te wartości bardzo szybko wrócą bo auto i tak je zapamiętuje. Używaj BC2 do kontrolowania spalania między tankowniami.

Co do skrzyni to poczekaj na wpisy innych osób. Ja ze skrzynią problemów nie mam i nigdy nie drążyłem tego tematu.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

RippeR Nie określono
Astro-maniak
Posty: 59
Rejestracja: 11 cze 2014, 20:46
Auto: Astra H
Silnik: Z19DTH
Województwo: dolnośląskie

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #7 autor: RippeR » 22 kwie 2015, 23:05

Co do zmiany języka, to sprawdź czy w ustawieniach nie masz czasem Polskiego. Też mam z tego roku + CD30MP3 i Polski miałem bez kombinacji.

Co do komputerów, to ja polecę na odwrót - BC1 do mierzenia aktualnych wartości, a BC2 do mierzenia długoterminowego. Dlaczego? Bo chcę mieć aktualne wartości na ekranie, a na nim są właśnie te z BC1. No ale jak kto woli.

kusy40 Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 76
Rejestracja: 06 sie 2012, 14:15
Imię: Bogdan
Auto: astra
Silnik: 1,4
Województwo: dolnośląskie

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #8 autor: kusy40 » 23 kwie 2015, 9:15

Piszecie o BC1/BC2 w przypadku wyświetlacza BID ? Wydawało mi się że przy BID jest tylko jeden BC. Jak przejść pomiędzy BC1/BC2 ?

rostex Nie określono
Astro-maniak
Posty: 325
Rejestracja: 25 lut 2008, 21:46
Imię: Mateusz
Auto: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCI
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Płońsk
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #9 autor: rostex » 23 kwie 2015, 9:29

Bo to są sami specjaliści, dla nich nie ma problemu mieć BC1 na BIDzie :)
Zafira Z18XER

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4374
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Astrę, mam pytania o komputer i lewarek.

Nieprzeczytany post #10 autor: marwisn » 23 kwie 2015, 15:12

Bo jedyny słuszny to GID ... albo CID :lol: .

Trochę pojechaliśmy po bandzie... 8-)
AF - ZA - AH - AK

Obrazek


Wróć do „[H] pozostałe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości