Błąd ECN 017152--Z16XEP

Cover Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 gru 2014, 16:01
Auto: AH 1.6 16V SPORT
Silnik: Z16XEP LPG
Województwo: świętokrzyskie

Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #1 autor: Cover » 23 kwie 2015, 11:02

Witam.AH mam od niedawna i co kilka dni zapala mi się kontrolka "układu kontroli emisji spalin"Po podpięciu pod komputer wyszedł błąd ECN 017152 i opis chyba "zbyt uboga mieszanka".Mechanik stwierdził że sonda właściwie pracuje. Po wykasowaniu błedu jeżdże 3-4 dni i znowu ten sam błąd.Zaznacze że z samochodem nic się nie dzieje,nie zauważyłem żadnych różnic w jeżdzie,spalaniu.Może ma ktoś jakieś sugestie lub miał podobny problem,proszę pisać.

gemaro Nie określono
Astro-maniak
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2015, 20:47
Imię: Marek
Auto: Astra H GTC
Silnik: Z16XEP + LPG
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #2 autor: gemaro » 23 kwie 2015, 11:39

Masz LPG? Miałem to parę dni temu i wystarczyły delikatne korekty gazowe jak i paliwowe.

Cover Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 gru 2014, 16:01
Auto: AH 1.6 16V SPORT
Silnik: Z16XEP LPG
Województwo: świętokrzyskie

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #3 autor: Cover » 23 kwie 2015, 12:09

Nie mam LPG ,na wtorek jestem umówiony do zagazowania.

gemaro Nie określono
Astro-maniak
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2015, 20:47
Imię: Marek
Auto: Astra H GTC
Silnik: Z16XEP + LPG
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #4 autor: gemaro » 23 kwie 2015, 12:16

Mi pojawił się jednorazowo ten błąd. Pojechałem od razu do zakładu - facet zrobił delikatne korekty, ponieważ na jałowym była ustawiona ciut niewłaściwa dawka gazu. Jednak to nie była bezpośrednia przyczyna, ale mogła mieć na to wpływ. Chodzi o to, że błąd ten często może wyskoczyć, jeżeli zdarzy nam się wbić zły bieg tzn. przydusić auto na zbyt małych obrotach. Wtedy dawka spalin jest zupełnie inna, a w przypadku, kiedy takie coś zdarzy nam się parę razy, to świeci się check. Przy tym błędzie sonda została sprawdzona i działała idealnie.

Cover Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 gru 2014, 16:01
Auto: AH 1.6 16V SPORT
Silnik: Z16XEP LPG
Województwo: świętokrzyskie

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #5 autor: Cover » 23 kwie 2015, 13:05

Ale mnie się świeci cały czas,jest jakiś sposób aby wykasować ten błąd bez podpięcia do kompa ? Jeżdżenie i za każdym razem płacenie za jego usunięcie trochę się mija z celem.

gemaro Nie określono
Astro-maniak
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2015, 20:47
Imię: Marek
Auto: Astra H GTC
Silnik: Z16XEP + LPG
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #6 autor: gemaro » 23 kwie 2015, 13:09

Dopóki nie wykasujesz, będzie się świecić. Tylko podłączenie do kompa pozwoli usunąć błąd - nie ma innej opcji. Polecam zainwestować w interfejs. Nie jest to duży wydatek a bardzo się przydaje.

Cover Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 gru 2014, 16:01
Auto: AH 1.6 16V SPORT
Silnik: Z16XEP LPG
Województwo: świętokrzyskie

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #7 autor: Cover » 23 kwie 2015, 23:29

Możesz trochę rozjaśnić o co chodzi z tym interfejsem.Nie ukrywam,motoryzacja nie jest moją najmocniejszą stroną.

gemaro Nie określono
Astro-maniak
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2015, 20:47
Imię: Marek
Auto: Astra H GTC
Silnik: Z16XEP + LPG
Województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #8 autor: gemaro » 24 kwie 2015, 7:49

Interfejs to urządzenie, dzięki któremu podłączysz się pod komputer.
Przerzuć ostatnie strony tego tematu:
viewtopic.php?f=161&t=801335

Są tam nawet bezpośrednie linki do aukcji na aliexpres. Oryginalny interfejs to koszt rzędu 3-4 tys., a tam możesz kupić chińską podróbkę, która też obsłuży Twoją astrę. Mam i polecam ;)

marwisn Mężczyzna
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 4375
Rejestracja: 18 cze 2012, 19:46
Imię: Marcin
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.4 TSI
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Garaż: 835695
Kontaktowanie:

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #9 autor: marwisn » 24 kwie 2015, 8:16

gemaro pisze:Dopóki nie wykasujesz, będzie się świecić. Tylko podłączenie do kompa pozwoli usunąć błąd - nie ma innej opcji. Polecam zainwestować w interfejs. Nie jest to duży wydatek a bardzo się przydaje.


Usunąć błąd pozwoli eliminacja przyczyny jego generowania ;) .

Fejs pozwoli na identyfikację źródła problemu.
AF - ZA - AH - AK

Obrazek

Cover Nie określono
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 gru 2014, 16:01
Auto: AH 1.6 16V SPORT
Silnik: Z16XEP LPG
Województwo: świętokrzyskie

Re: Błąd ECN 017152--Z16XEP

Nieprzeczytany post #10 autor: Cover » 24 kwie 2015, 12:28

Panowie,już nie wiem co jest grane,dziś wsiadam odpalam ....kontrolka gaśnie.Kto mi wyjaśni dlaczego bez wykasowania kompem sama kontrolka zgasła.


Wróć do „[H] silnik benzyna”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości