Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

TiMtomek Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2015, 0:29
Imię: Tomek
Auto: Astra G
Silnik: X17DTI
Województwo: łódzkie

Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #1 autor: TiMtomek » 23 kwie 2015, 22:38

Mam asterkę od niedawna. Poprzedni właściciel zasłaniał chłodnicę (w zasadzie chłodnicę klimy bo jest pierwsza) na zimę. Nie zdjąłem tego po prostu trochę zapomniałem. Astrą jeździ żona. Dziś mi oznajmiła, że klima nie działa. Klops. Sprawdzam, objawy znane wszystkim, obroty ruszają i syk z nawiewu. Po przeczytaniu paru postów wydaje się, że czynnik umknął i nie ma co chłodzić. Nie sprawdziłem czy went się załącza ale nie wiem czy powinien od razu. W moim Golfie IV chyba się załącza od razu. Pytanie jest takie, czy ten jeden raz gdy żona włączyła klimę wracając z pracy (18km), była możliwość, że zasłonięta chłodnica i w zasadzie wentylator chłodnicy klimy (są 2 wentylatory), spowodowały podwyższenie ciśnienia w układzie aż do zadziałania zaworu bezpieczeństwa i wyplucia czynnika? Będę to wszystko weryfikował ale nie w tej chwili bo jest wieczór :) Dodam, że poprzedni właściciel wymienił niedawno chłodnicę klimy i mam jeszcze na nią gwarancję. Poza tym klima działała na 100% ale nie była uruchamiana w trasie w ciepły dzień, bo takich nie było jeszcze :) Tylko testowana. Jeśli okazałoby się, że to jest przyczyna to nabicie powinno rozwiązać sprawę.

grzechu86tonie Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 1284
Rejestracja: 09 cze 2009, 19:17
Imię: Grzegorz
Auto: byla Astra F jest Astra G
Silnik: 1,4 8v / 1,6 8v
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Okolice Ostroleki
Kontaktowanie:

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #2 autor: grzechu86tonie » 24 kwie 2015, 20:32

Ja w duze mrozy tak zalaniam :D
Miom zdaniem nic sie nie stalo. Za ta zaslonka byla napewno mniejsza temp niz w typowe upalne lato, co za tym idzie gdyby w duzej temp mialo wywalac czynnik na ulice, to latem w 30stopniowym upale, stojac w korku obowiazkowo powinno tez wywalac czynnik. Co za tym idzie, montowanie klimy mijalo by sie z celem... to tak na moj chlopski rozum.
Teraz temp siegaja okolo 20stopni w dobrym sloncu i bez wiatru.
kupie podłokietnik przód astra g

Dagos Nie określono
Astro-maniak
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2015, 1:07
Imię: Sylwester
Auto: Kadett E, Astra G
Silnik: C18NZ, Z16XEL
Województwo: małopolskie

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #3 autor: Dagos » 24 kwie 2015, 22:25

No właśnie ja bym się podczepił do tego pytania bo jak włączam klimatyzacje to słychać taki syk z nawiewu. Taki dość specyficzny myślałem, że to się łożysko lub skprzęgiełko na klimie rozwala lecz jest ok. wszystko chodzi jak powinno. Ale głównie chodzi mi o ten syk :V Bo w sumie to moje pierwsze auto z klimą, lecz styczność raczej mam codzienne z tym.

TiMtomek Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2015, 0:29
Imię: Tomek
Auto: Astra G
Silnik: X17DTI
Województwo: łódzkie

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #4 autor: TiMtomek » 25 kwie 2015, 11:14

Dagos na forum jest masa postów na temat syczenia i generalna większość mówi o tym, że jest brak czynnika. Ja teraz umyłem auto i jak wyjeżdżałem to sprawdziłem klimę i niestety jest cisza zupełna. Obroty nie ruszają czyli sprężarka nie załącza się i syku z nawiewu również brak. Pewnie już wcale nie ma czynnika i nie uruchamia się nawet elektrycznie. Wczoraj przyszedł mi interfejs z dwoma liniami k od Viaken'a tyle, że z wtykiem do VAG ale mam w zestawie kabelek z pinami więc zobaczę gdzie i podepnę. Muszę tylko jakiś program do opla zdobyć.

Dagos Nie określono
Astro-maniak
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2015, 1:07
Imię: Sylwester
Auto: Kadett E, Astra G
Silnik: C18NZ, Z16XEL
Województwo: małopolskie

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #5 autor: Dagos » 25 kwie 2015, 19:40

Czyli sobie będę musiał zrobić serwis kimy :P Ogólnie to z nabijaniem nie ma problemu ale ople mają to do siebie, że chłodnica się rozszczelnia i czynnik ucieka. U mnie jeszcze się załącza elektromagnes i wentylator. Ale warto zrobić Serwis klimy bo w upały jednak się przydaje.

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #6 autor: przemty » 25 kwie 2015, 19:52

TiMtomek pisze:Dagos na forum jest masa postów na temat syczenia i generalna większość mówi o tym, że jest brak czynnika.


syczenie występuje chyba na zaworze rozporeznym, który jest na ścianie grodziowej...
a właściwie to nie syczenie a zgrzyt przypominający zacieranie łożyska

wojtek08339 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 888
Rejestracja: 02 sty 2012, 20:42
Imię: Wojtek
Auto: Astra H
Silnik: Z17DTH
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: PIŁA

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #7 autor: wojtek08339 » 25 kwie 2015, 22:54

Podłącz opcoma jak masz do niego dostęp i zdiagnozuj jakie jest ciśnienie w układzie.
Ewentualnie zdejmij kapturek z zaworu którym wpuszcza się czynnik do układu i wciśnij go czymś cienkim, wtedy zobaczysz czy coś zasyczy czy raczej cisza będzie. Uważaj tylko na oczy.
A Ty kiedy ostatnio czytałeś KODEKS DROGOWY?

TiMtomek Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2015, 0:29
Imię: Tomek
Auto: Astra G
Silnik: X17DTI
Województwo: łódzkie

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #8 autor: TiMtomek » 26 kwie 2015, 19:10

Wojtek sprawdziłem zaworek i pluje czynnikiem, ciśnienie jakieś jest.

wojtek08339 Nie określono
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 888
Rejestracja: 02 sty 2012, 20:42
Imię: Wojtek
Auto: Astra H
Silnik: Z17DTH
Województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: PIŁA

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #9 autor: wojtek08339 » 26 kwie 2015, 23:27

Znane też były przypadki zbyt dużej ilości czynnika w układzie i stąd problemy z prawidłowym działaniem.
A Ty kiedy ostatnio czytałeś KODEKS DROGOWY?

TiMtomek Nie określono
Awatar użytkownika
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2015, 0:29
Imię: Tomek
Auto: Astra G
Silnik: X17DTI
Województwo: łódzkie

Re: Zasłonięta chłodnica klimy a ciśnienie w układzie

Nieprzeczytany post #10 autor: TiMtomek » 12 maja 2015, 23:41

Uszkodzeniu uległa rurka aluminiowa wysokiego ciśnienia ( ta cieńsza) wychodząca ze sprężarki. Powstało takie malutkie pęknięcie, którym wywalało czynnik. Pęknięcie bardzo blisko modułu aluminiowego (około 2 mm) wkręconego do sprężarki. Spawanie gazami luciwem aluminiowym zakończone niepowodzeniem. Cieknie. Muszę kupić cały zestawik, a koszt używki to od 200 zł w górę. Nie wiem ile nowe. Ciekawe jak z jakością używek?


Wróć do „[G] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości