Zasilanie wideorejestratora

bambula Nie określono
Astro-maniak
Posty: 313
Rejestracja: 06 paź 2012, 20:31
Imię: Włodek
Auto: astraG 17cdti ,1,6 8V
Silnik: Z17DTL,X16SZR
Województwo: lubelskie

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #11 autor: bambula » 17 maja 2015, 14:05

Mam właśnie taki i nic tu się specjalnie ukryć nie da.Jeżeli masz ze srebrną obwódką to lepiej ją usunąć,ja tak zrobiłem bo mniej rzuca się w oczy.Trzeba też poprowadzić przewody zasilające pod uszczelką szyby i drzwi.

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4062
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #12 autor: KaMYk » 17 maja 2015, 19:55

leszek13 pisze:Czy możecie pokazac /zdjęcia filmik/ jakzamontowac obok lusterka rejestrator MIO 538.


Ja mam zrobione tak:
viewtopic.php?f=139&t=828563&start=40#p1133983

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4062
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #13 autor: KaMYk » 05 lip 2015, 18:17

slawekg pisze:złącze E37, zaciski 1 (+12V) i 6 (masa)
Opis złączki
http://109.95.27.66/E37E_Interior_Reading_Lamps.pdf


Kolego @slawekg, a możesz napisać, gdzie znajduje się złącze X211 i który to jest konektor 13 tego złącza i X7 (na module BCM) i konektor 1 tego złącza?
Dokładnie chodzi mi o trasę obwodu 157, czyli sterowanego zasilania żarówek oświetlenia wewnętrznego.
Potrzebuję podłączyć się pod ten obwód, a nie chcę ciągnąć przewodu aż z podsufitki jak jest na dole.

Czy możesz ustalić czy to sterowane zasilanie wytrzyma dodatkowe 5W?

slawekg Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 145
Rejestracja: 11 sty 2015, 19:53
Imię: Sławomir
Auto: Astra J Cosmo
Silnik: A17DTJ
Województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #14 autor: slawekg » 06 lip 2015, 9:33

Złącze X211 znajduje się pod prawym rogiem szyby przedniej, dokładnie tutaj:
http://109.95.27.66/X211_Location.pdf

Opis złącza :
http://109.95.27.66/X211_Harness.pdf

To złącze wychodzi od głównej wiązki przewodów, nie udało mi się znaleźć gdzie idzie dalej obwód 157.

Tylko ten sygnał zależy od przełącznika w lampce w podsufitce. (może być 'Interior Lamp Defeat Switch Signal ' albo' Courtesy Lamp Switch Signal) - może świecić cały czas lub przy otwieraniu drzwi.

Dodatkowe 5W w/g mnie powinno wytrzymać (nie mam szczegółowych informacji), natomiast jak zauważyłeś te lampki się rozjaśniają i ściemniają, więc tam napięcie nie pojawia się od razu tylko rośnie, nie wiem czy to nie będzie przeszkadzać urządzeniu które chcesz zasilić.

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4062
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #15 autor: KaMYk » 06 lip 2015, 9:57

Dzięki.
wg schematu to obwód 157 z tego gniazda X211 biegnie do gniazda X7 bezpośrednio wpiętym w BCM.
Możesz to sprawdzić?

Wiem, że sygnał w obwodzie 157 jest zależnym i o to mi chodzi. W planach mam montaż oświetlenia pod drzwiami po ich otwarciu. Chcę, aby podświetlenie drzwi zapalało się i gasło razem z lampką w podsufitce. To chyba jedyny sygnał zależny od otwarcia i zamknięcia drzwi. Ledom rozjaśnianie nie szkodzi :)

Wiem, że minusem tego rozwiązania, że ledy zaświecą się pod wszystkimi drzwiami, ale sygnałów 12V zależnych od każdych drzwi to chyba nie ma?

Jak możesz sprawdź jeszcze to złącze X7, bo chyba z tego miałbym najłatwiej.

slawekg Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 145
Rejestracja: 11 sty 2015, 19:53
Imię: Sławomir
Auto: Astra J Cosmo
Silnik: A17DTJ
Województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #16 autor: slawekg » 06 lip 2015, 12:22

Tylko, że nie mam takiego gniazda X7 na liście, czasami jedno gniazdo ma kilka sekcji i one są oznaczana jako X1..Xn, tak miałem przy parktroniku.

Jego lokalizacja:
http://109.95.27.66/K9_Location.pdf

Opis złączki:
http://109.95.27.66/K9_Body_Control_Module_X7.pdf

Daj znać czy to Ci wystarczy.

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4062
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #17 autor: KaMYk » 06 lip 2015, 14:19

No to jest właśnie to gniazdo X7, dzięki serdeczne.

Do tego co potrzebuję, to mi wystarczy.

Gdybyś jednak mógł w wolnej chwili wyciągnąć opisy wszystkich złączy modułu BCM (K9) od X1 do X6 (bo X7 już mam)

Mogą się takie opisy przydać, widzę, że są sygnały od drzwi.


KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4062
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #19 autor: KaMYk » 06 lip 2015, 18:00

Wielkie dzięki

EDIT:
Przeglądając te złącza wpadł mi w oko jeden obwód:
5054 Sport Mode Switch Signal (UJC, or RHD with F45 or URC)

Masz możliwość zdobycia schematu tego obwodu?

slawekg Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 145
Rejestracja: 11 sty 2015, 19:53
Imię: Sławomir
Auto: Astra J Cosmo
Silnik: A17DTJ
Województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #20 autor: slawekg » 06 lip 2015, 20:35

He, he, też zwróciłem na to uwagę, jak już będziesz się tam dobierał to możesz sprawdzić czy zadziała.

Ten obwód idzie wprost do przycisku Sport:
http://109.95.27.66/S109_Sport_Mode_Switch.pdf

Wszystkie wymagane przewody są na złączach K9_Body_Control_Module X1, X5, X7.

Aby sprawdzić wystarczy zasymulować naciśnięcie przycisku poprzez połączenie na chwilę lini 5054 do masy.
(chyba, że trzeba tą opcję aktywować komputerem)

Powinien na wyświetlaczu pojawić się komunikat: Sport Mode On, chociaż zauważyłem na youtubie, że nie wszystkim się pojawia ten komunikat, po naciśnięciu przycisku.

https://www.google.pl/search?q=astra+j+ ... O7LKFjM%3A

Daj znać jakbyś coś próbował działać ze sport mode.


Wróć do „[J] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: pisarmp1 i 1 gość