Kalendarz AKP 2019

Etap I: zgłoszenia zdjęć: (do 07.10.2018 12:00)
Etap II: głosowanie: tutaj (od 08.10.2018 08:00 do 25.10.2018 12:00)

Zasilanie wideorejestratora

fostof Nie określono
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2015, 13:24
Auto: J ST
Silnik: B14NET+LPG
Województwo: małopolskie

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #41 autor: fostof » 24 sty 2016, 18:48

kmy, auto jest nowe, ma kilka dni, więc nie chciałem zbytnio ingerować w instalację samochodu. Chyba, że da się to zrobić bez rozcinania/rozlutowywania instalacji samochodu? Bo kabla od bagażnika jeszcze nie położyłem, to może nie będę musiał :)
Z tą osłoną nie wiedziałem. Szkoda, że nie napisałeś tego dzisiaj rano ;) ale w sumie nic się nie stało, łączony przewód mi nie przeszkadza.

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4185
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #42 autor: KaMYk » 24 sty 2016, 19:01

Kupujesz takie szybkozłącze na allegro:

Obrazek

np:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=59 ... ule_id=802

dopasowane do przekroju przewodu. Łączysz wówczas przewody bez lutowania i przecinania.
Pytaj na forum, i poczekaj na odpowiedź. Większość rzeczy jest już opracowana.

fostof Nie określono
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2015, 13:24
Auto: J ST
Silnik: B14NET+LPG
Województwo: małopolskie

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #43 autor: fostof » 24 sty 2016, 19:08

Ok, dzięki za info.

Quakow Mężczyzna
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 874
Rejestracja: 21 gru 2006, 21:30
Imię: Tomek
Auto: Astra J ST OPC Line 160+++
Silnik: A20DTH
Województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3City
Garaż: 829707
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #44 autor: Quakow » 24 sty 2016, 20:43

po co ciągniecie z zapalniczek -przecież jest zasilanie na lampce jak pisał slawekg -można także użyć jakiegoś kabla z wtyczką mini-USB i polecam coś takiego Obrazek-
Mam takie 2 sztuki -jedną do rejestratora i drugą do navi podłączone również do lampki w podsufitce i tam schowane ;) kosztuje 4 zł a nie jak jakieś chińskie badziewie 10zł pod zapalniczkę.
----Diagnozy OP-COM-programowanie także ASTRA J---

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4185
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #45 autor: KaMYk » 24 sty 2016, 21:14

@slawekg pisał też, że musi zmienić zasilanie, bo ma jakieś zakłócenia.
Zasilanie oświetlenia pochodzi z BCM i jest sterowane elementami aktywnymi (efekt ściemniania)
Sławek by musiał przypomnieć, co mu przeszkadzało.

Od zapalniczki jest pewne zasilanie po przekaźniku i bezpieczniku. Zanika razem z wyjęciem kluczyka.
Ja akurat zastosowałem ori przetwornice z zestawu kamery Mio a nie chińskie badziewie.

Quakow Mężczyzna
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 874
Rejestracja: 21 gru 2006, 21:30
Imię: Tomek
Auto: Astra J ST OPC Line 160+++
Silnik: A20DTH
Województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3City
Garaż: 829707
Kontaktowanie:

Nieprzeczytany post #46 autor: Quakow » 25 sty 2016, 9:22

Jest tam 6 kabli więc pewnie źle podpiął. U mnie nic nie zakłóca. Po15-20 minutach odcina napięcie

KaMYk Mężczyzna
Klubowicz AKP
Posty: 4185
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:29
Imię: Krzysztof
Auto: Astra J Cosmo AT
Silnik: A20DTH
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Mazowieckie
Garaż: 828563
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #47 autor: KaMYk » 25 sty 2016, 9:57

Sławek też pisał o tych 20 minutach. Każdy robi jak mu pasuje :) ja wolę od zapalniczki, tylko z przodu, bo ciągnięcie kabla z bagażnika to bez sensu.

slawekg Mężczyzna
Astro-maniak
Posty: 145
Rejestracja: 11 sty 2015, 19:53
Imię: Sławomir
Auto: Astra J Cosmo
Silnik: A17DTJ
Województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #48 autor: slawekg » 25 sty 2016, 10:23

Dobrze miałem podłączone, a zmieniłem dlatego, że właśnie nie zawsze odcinało zasilanie, efektem tego był rozładowywany akumulator.
Do zasilania miałem podłączony rejestrator oraz inne urządzenia które miało baterię.

Tak jak @kmy napisał to zasilanie idzie z modułu BCM, a ten nie zawsze odcina zasilanie.
Jeżeli odetnie to wystarczy, że obciąży się jego obwód i napięcie wraca. łatwo to sprawdzić zostawiając włączoną lampkę w podsufitce, po 15-20 minutach ona się wyłączy, ale wystarczy, że naciśniesz jeszcze raz włącznik (wyłącz/włącz) i zasilanie zostaje przywrócone, a jest to włącznik mechaniczny, podający tylko zasilanie na żarówki.
U mnie była właśnie taka sytuacja, niby BCM zasilanie odłączał, ale jak tylko w jednym urządzeniu włączała się doładowanie baterii to zasilanie w podsuwitce wracało, i nie potrzebnie rozładowywało akumulator.

Ragless Nie określono
Astro-maniak
Posty: 164
Rejestracja: 17 lis 2008, 16:52
Lokalizacja: z nienacka
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #49 autor: Ragless » 25 sty 2016, 23:04

A ja mam podłączony do skrzynki bezpieczników przez tzw. bypass bezpiecznika
Obrazek
wkładasz do skrzynki bezpieczników w miejsce bezpiecznika i masz dodatkowy obwód bez cięcia skręcania.
A jak Ci nie jest już to potrzebne to po prostu wypinasz i już. Bez utraty gwarancji i mieszania w instalacji przewodów.
Opel Astra J ST 1.4T <140KM> 2011
Opel Astra F Combi 1.4i <C14SE>

ElPablo Mężczyzna
Awatar użytkownika
Astro-maniak
Posty: 160
Rejestracja: 04 sty 2015, 15:53
Imię: Paweł
Auto: Astra J
Silnik: 16XER
Województwo: małopolskie

Re: Zasilanie rejestratora

Nieprzeczytany post #50 autor: ElPablo » 27 sty 2016, 10:21

slawekg pisze:Ja u siebie i dwóch znajomych u których instalowałem kamerki (Mio 538) zasilanie mam pociągnięte z najbliższego miejsca jakie może być czyli z lampek do czytania w podsufitce, złącze E37, zaciski 1 (+12V) i 6 (masa)

Opis złączki
http://109.95.27.66/E37E_Interior_Reading_Lamps.pdf

Zasilanie w tym miejscu pojawia się po odblokowaniu auta (kluczykiem), i jest wyłączane po 20 minutach od wyłączenia silnika, więc nie jest podawane cały czas.

Żeby nie przerabiać oryginalnego zasilacza przystosowanego do gniazda zapalniczki, użyłem zasilacza:
http://allegro.pl/zasilacz-2x-usb-5v-12 ... 70375.html

Podłączyłem go przez bezpiecznik 1A (taki na przewodzie), zasilacz zamontowałem za pomocą rzepa na podsufitce.


Witam,

Nie mogę zobaczyc co jest w tych linkach ( przekierowuje na jakąs strone gdzie trzeba sie zalogowac).

EDIT:
Ragless pisze:A ja mam podłączony do skrzynki bezpieczników przez tzw. bypass bezpiecznika
Obrazek
wkładasz do skrzynki bezpieczników w miejsce bezpiecznika i masz dodatkowy obwód bez cięcia skręcania.
A jak Ci nie jest już to potrzebne to po prostu wypinasz i już. Bez utraty gwarancji i mieszania w instalacji przewodów.


Pod jakie bezpieczniki to podłączyłeś?


Wróć do „[J] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość