Kalendarz AKP 2019

Etap I: zgłoszenia zdjęć: (do 07.10.2018 12:00)
Etap II: głosowanie: tutaj (od 08.10.2018 08:00 do 25.10.2018 12:00)

Automatyczne włączanie świateł

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #11 autor: marian paszek » 27 kwie 2015, 18:15

to wysylaj na pw żeby nikt nie przeszkadzal i nie mieszal
marpas 1954

quatroo Nie określono
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 kwie 2015, 16:30
Imię: Tomek
Auto: Astra F
Silnik: 1.4 8v
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #12 autor: quatroo » 27 kwie 2015, 18:18

http://postimg.org/image/93utj1wk3/
http://postimg.org/image/f2m8661f1/
http://postimg.org/image/ipu7uheap/

Tak to wygląda. Żadnych diod nie dostrzegłem, schylałem się pod to i nic tam nie zobaczyłem ;p

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #13 autor: marian paszek » 27 kwie 2015, 18:49

quatroo pisze:Sprawdzilem, mam takie coś
http://forum.autokacik.pl/files/2789950 ... ate%B3.JPG

Chodzi mi o ten niebieski element z przełącznikiem, i ida z niego 2 kabelki. Tylko tyle widzę. Nie było zmieniane położenie "cypelka", ponieważ nie zagladalem tam, nawet jak go kupiłem. W czym mogę mieć problem, że nie zapalają się same?

twoje zdjęcia z kolei odsylaja mnie do szklanej kuli ponieważ nie ma tam zachowania kolorystyki kabli wiec mam prawo przypuszczać ze ida np. do pdgrzewacza degulgotnika .
co do zamieszczonego postu to tak jak wcześniej napisałem dodam tylko ze moja szklana kula jest w kalibracji u wrozki Gieni i nic nie wywrozy w tym temacie .
dodam tylko ze jeżeli chdzi obezp od przekaźnika swiatel szwedzkich to o ile było to podlaczone zgodnie ze sztuka to na odwrocie skrzynki bezpiecznikow znajdziesz oznaczenie S w koleczku -to ten bezp . i jeszcze raz =za partyzantke nie odpowiadam . znajdz ten modul i go wychlastaj -zrob zdjęcia to będziemy może mieć możliwość okreslic co to za wynalazek
oszczędzasz na wiadomościach typu -co się dzialo jak wlaczyles zapłon bez odpalania silnika . np. wlaczyly się jakies swiatla czy nie . ?to już by pozwolilo się zorientować co to jest za wynalazek . oryginal czy podroba lub tez podroba oryginalu .
z tego co napisales modul częściowo działa ponieważ masz możliwość wlaczenia swiatel włącznikiem a widziałem partyzantke która tego nie potrafila . . kol musisz się zdecydować . te zdjęcia które zrobisz po wychlastaniu tego wynalazku i jego m-sca montażu możesz wrzucić na forum a potem musisz się zdecydować jak dalej ponieważ niejednokrotnie będą się pojawiać wpisy nie wiele wnoszące a wręcz mylące . w razie czego pisz na pw do mnie . mam schem ale nie jestem upoważniony do ich kolportacji .
marpas 1954

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #14 autor: przemty » 27 kwie 2015, 20:02

Z tego co widzę to jest faktycznie jakąś samorobką, wątpie aby to robiło ASO jak kolega wczesniej wspominał.
Według mnie to nawet nie ma nic wspólnego z włącznikiem świateł. Moim zdaniem jest to jakieś "domowe" zabezpieczenie antykradziezowe, jakiś odłącznik zasilania. Ale mogę się mylić...

Mam jedna prosta poradę dla autora tematu. Podjedź do elektryka. Z całym szacunkiem do Ciebie ale skoro nie wiedziałes jak wygląda spalony bezpiecznik to lepiej abyś nic sam nie grzebal przy elektryce, przynajmniej dopóki więcej się z nią nie zapoznasz. Bo więcej możesz stracić niż zyskać

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #15 autor: marian paszek » 27 kwie 2015, 20:16

co do prośby to się zgadzam . chociaz gdyby były zdjęcia tego ustrojstwa a nie jakies linki z sugestia-: mam cos takiego-: to nie było by problemu z diagnoza .a co do stwierdzenia ze toto robilo ASO to nie ulega wątpliwości ze na 100%niet
marpas 1954

quatroo Nie określono
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 kwie 2015, 16:30
Imię: Tomek
Auto: Astra F
Silnik: 1.4 8v
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #16 autor: quatroo » 28 kwie 2015, 8:02

Widocznie mój tata źle przekazał co do robienia tego w Aso, sprawdzałem bezpieczniki i są czyste, nie przypalone. Będę musiał rozkrecić i wyjąć. Rozkreca się tylko 2 srobki mocujące od dołu i wyjmuje przez "okienko"?? Tak wgl to mam zielony bezpiecznik z napisem 30 w żółtym miejscu na bezpiecznik. Wyjąć zielony i zamienić na żółty?

przemty Nie określono
Awatar użytkownika
Moderator Techniczny
Posty: 6082
Rejestracja: 24 lut 2011, 10:45
Imię: Przemek
Auto: była AF, jest AH
Silnik: był 17D, jest Z18XE
Województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Sanok

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #17 autor: przemty » 28 kwie 2015, 8:18

Naprawdę dobrze Ci radze - jedz do elektryka.
Bo nikt Ci tutaj na odległość nie pomoże a tym bardziej nie weźmie odpowiedzialności za poradę. Nie wiemy co tam masz zamontowane, nie wiemy jak to działa, nie wiemy jak jest podłączone...
Same niewiadome, do tego sam nie za bardzo znasz się na elektryce...

Naprawdę możesz narobić niezłego pasztetu, który może cię więcej kosztować niż wizyta u elektryka...

marian paszek Nie określono
Astro-maniak
Posty: 3544
Rejestracja: 12 lis 2007, 7:35
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Automatyczne włączanie świateł

Nieprzeczytany post #18 autor: marian paszek » 28 kwie 2015, 8:43

jeżeli piszesz o bezp który na odwrocie pokrywy skrzynki jest oznakowany jako s w kolku to on ma mieć 10 A .jeśli pole jest oznakowane kolorowym paskiem tzn ze bezpiecznik musi być o tej kolorystyce . i tu wazna uwaga -jeżeli gniazdo bezpiecznika jest uzbrojone w piny to już jest wskazowka ze wiazka oryginalna jest w pojeździe . wersje bez wiazki do swiatel szwedzkich nie miały pinow w gnieździe bezp . podlaczenie jest uzaleznine od rocznika auta . po 94 r swiatla pozycyjne wymagają 2 kabli a przed tylko 1
jak jest podlaczone można się zorientować na podstawie gniazda i kolorystyki kabli o ile gniazdo jest fabryczne
tam powinno być standardowe gniazdo 8 pin w dwóch rzedach czli 2x4 . jak trzeba to wrzuce zdjecie lub linka do podglądu
.
marpas 1954


Wróć do „[F] karoseria, klimatyzacja, wnętrze, elektryka nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Digyl i 0 gości